Nataša Kandić
0

"Bez preispitivanja vlastite odgovornosti nema pomirenja"

FENA
"Bez preispitivanja vlastite odgovornosti nema pomirenja s vlastitom prošlosti niti pomirenja na tlu regije uopšte", istaknula je danas u Sarajevu direktorica Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić, govoreći na konferenciji "Umjetnost i sjećanje - umjetnička istina i odgovornost", organiziranoj u okviru kulturološkog projekta Internacionalnog teatarskog festivala MESS "Modul Memorije".

Kandić je u uvodnoj riječi učesnicima skupa - umjetnicima, istaknutim javnim ličnostima i profesorima iz zemalja cijele regije, prezentirala inicijativu RECOM, regionalnu koaliciju nevladinih organizacija, udruženja žrtava i pojedinaca čiji je cilj utvrditi i otkriti činjenice o prošlosti te ratnim zločinima počinjenim na tlu bivše Jugoslavije.

Ona je navela da je inicijativa o osnivanju RECOM-a pokrenuta još 2006., kada je zaključeno da je regionalni pristup u tumačenju činjenica, radi formiranja kolektivnog sjećanja, neophodan.

Inicijativa je, kazala je, afirmirala potrebu da se razgovara o prošlosti, što je posebno važno za žrtve ratnih zločina i lokalne zajednice.

"Od te inicijative danas smo napravili proces koji se odvija kroz debate. Govori se o potrebama žrtava, a posebno smo se fokusirali na ratne zločine. Također razgovaramo o regionalnom tijelu koji bi pomogao proces pomirenja, kroz građenje saosjećanja sa svim žrtvama i izgradnju solidarnosti", istaknula je Kandić.

Podvukla je da dugoročni cilj inicijative treba biti pomirenje sa sopstvenom historijom i prošlosti.

Najavila je također da će u maju početi kampanja za osnivanje regionalne komisije koja treba stvoriti garanciju da se zločini na području regije više neće ponoviti. Kampanja će uključivati prikupljanje milion potpisa od građana i predstavnika vlasti za podršku toj inicijativi, koji bi u konačnici bili predati parlamentima svih zemalja regije da donesu odluke o osnivanju spomenute komisije.

"Mi ne želimo mijenjati istine, pojedinačne ili kolektivne, već pomoći stvaranju društvenog pamćenja. Želimo biti sigurni da se nijednim pokušajem revizionizma neće moći desiti falsificiranje istorije", podvukla je Nataša Kandić.

Konferencija će, nakon izlaganja nekoliko gostiju iz regije, biti završena danas usvajanjem zaključaka o inicijativi RECOM.