{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Besplatne novine osvajaju svijet

F
30.12.2006. u 17:35
0
0
Besplatne novine osvajaju svijet
0
Besplatne novine osvajaju svijet
Sudeći po trendovima na tržištu štampanih izdanja i podacima Svjetske udruge novinskih izdavača (WAN), besplatne novine osvajaju svijet.
U svijetu je lani bilo 169 besplatnih dnevnih novina, od čega u Europi čak 99, u Aziji i Australiji 20, a u Sjevernoj i Južnoj Americi 50, prenosi Hina.

Njihova ukupna naklada je, po podacima što ih je objavio glavni direktor WAN-a Timothy Balding, dostigla 27,8 milijardi primjeraka, što čini šest posto ukupne naklade dnevnih novina u svijetu.

U Evropi udio dnevnih besplatnih novina premašuje 17 posto. U Španjolskoj, primjerice, udio besplatnih novina čak premašuje nakladu plaćenih novina - omjer je 51 prema 49 posto.

O globalnom smjeru u kojemu se kreće novinarstvo govori i podatak da je od godine 2001. do kraja 2004. na tabloidni format prešao 81 dnevni list, a samo 2005. to je učinilo čak 28 dnevnih listova.

Po podacima WAN-a, Kina je s prošlogodišnjom nakladom od 96 milijardi prodanih primjeraka i dalje najveće novinsko tržište na svijetu.

Slijedi je Indija sa 78 milijardi, zatim Japan sa 69, SAD s 53 te Njemačka s 21 milijardom prodanih primjeraka.

Na listi 100 najtiražnijih dnevnika na svijetu Kina je s 23 naslova na prvome mjestu, a slijede Japan s 22, Indija sa 17, Velika Britanija sa sedam i SAD također sa sedam naslova.

U odnosu prema broju stanovnika, najviše novina prodaje se u Japanu, a zatim u europskim zemljama - Norveškoj, Finskoj, Švedskoj i Švicarskoj. Visoka mjesta zauzimaju i Velika Britanija, Luksemburg i Austrija.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: