{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bešlić: Skidanje Starog mosta s Liste UNESCO-a bila bi negativna poruka za cijelu državu

F
FENA
5.3.2008. u 13:31
0
0
Bešlić: Skidanje Starog mosta s Liste UNESCO-a bila bi negativna poruka za cijelu državu
0
Bešlić: Skidanje Starog mosta s Liste UNESCO-a bila bi negativna poruka za cijelu državu
Skidanje Starog mosta s Liste svjetske baštine UNESCO-a ne bi bila negativna poruka samo za Mostar nego za cijelu državu, izjavio je danas za Fenu u Sarajevu gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić.
Bešlić je naglasio da ako se Mostar skine s UNESCO-ove liste niko iz BiH više ne može aplicirati za ovu listu.

- Problem onda ima država, a ne samo Mostar, rekao je on.

Predsjednik Komisije za saradnju s UNESCO-om Slobodan Šoja upozorio je nedavno da ukoliko BiH u potpunosti ne ispuni sve uvjete postavljene uvrštavanjem Starog mosta u Mostaru na Listu svjetske baštine UNESCO-a do 2. jula, kada će biti održano zasjedanje ovog međunarodnog tijela, Most će biti skinut s Liste.

Od pet tehničkih uvjeta postavljenih pred Mostar ispunjena su četiri. I dalje je sporan samo Hotel "Ruža" za koji predstavnici UNESCO-a traže rušenje četvrtog sprata, tačnije dijela koji je okrenut prema Mostu.

- Mi smo se dogovorili s investorom da se zaustave radovi i riješi problem. Država se uključila i rekla da će ispuniti sve obaveze prema UNESCO-u. Ukoliko postoji neka alternativa, mi smo za nju, rekao je Bešlić.

Mostarski gradonačelnik je podsjetio da prema zaključcima sastanka u Predsjedništvu BiH Mostar ne smije doći na Listu ugroženih spomenika, odnosno da će država učiniti sve da se otklone nesporazumi s UNESCO-om.

- Mislim da ipak nećemo doći u tu situaciju i da će država poduzeti konkretne korake, rekao je on.

Gradonačelnik Mostara Bešlić naglašava da je Grad Mostar učinio sve što je trebalo da ne dođe do ove situacije, a da je ova situacija naslijeđena od bivših mostarskih općina.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: