Priča Michaela Endea
4

"Beskrajna priča" 3. i 4. aprila u Pozorištu mladih Sarajevo

Klix.ba
U Pozorištu mladih Sarajevo će u utorak i srijedu, 3. i 4. aprila, s početkom u 18 sati biti izvedena predstava "Beskrajna priča" (The Neverending Story) Michael Endea u režiji Christopher Peditta.

Adaptaciju teksta romana radio je David S. Craig. Scenografiju i kostimografiju uradila je Neira Sinanbašić, masku i šminku Naida Đekić, asistennciju kostimografije Edina Hadžić, koreografiju Ena Kurtalić, dizajn svjetla i tona Christopher Peditto, fotografiju Adnan Šahbaz, a dizajn plakata Furkan Hizir.

"Živimo u doba digitalne tehnologije, a u 'Beskrajnoj priči' srećemo Fantastiku, svijet beskonačne mašte, bez koje naš svijet postaje mračno mjesto uskraćeno za ljubav i smisao. Boreći se za očuvanje ovih vrijednosti presretan sam da sarađujem sa Pozorištem mladih kako bi zajedno donijeli ovu koprodukciju sa nadom da ćemo inspirirati, zabaviti i osnažiti mlade ljude da koriste svoju maštu kako bi ostvarili svoje snove", rekao je reditelj Christopher Peditto.

U predstavi igraju: Alma Merunka, Mario Drmać, Belma Lizde Kurt, Edhem Husić, Sanin Milavić, Edin Avdagić, Elma Ahmetović, Damir Kustura, Anita Memović, Suada Ahmetašević, Vuk Marinić, Sanda Merunka i Tara Memović.

Michael Ende je jedan od najpoznatijih autora romana za djecu, čiji su radovi prevedeni na više od 40 jezika i prodani u više od 35 miliona primjeraka. Njegovo najpoznatije djelo klasične literature u žanru epske fantazije je Beskrajna priča, a adaptirano je na filmu, u pozorištu i operi. Prvi put se ova adaptacija romana izvodi u pozorištu u BiH. Predstava na engleskom jeziku sa prijevodom na bosanski, rađena je u koprodukciji sa Balkan American Theatreom, uz podršku Ambasade SAD-a i u specijalnoj saradnji sa The Dramatic Publishing Company of Woodstock.

"Sa predstavom na engleskom jeziku koju igraju naši glumci pozivamo sve one kojima je Sarajevo privremeni dom, a engleski sredstvo komunikacije, kao i naše najmlađe kojima je engleski jezik u školskim i vanškolskim aktivnostima od najranijeg doba učenja, da uživaju u svijetu bez granica i diskriminacije. Ovim projektom u saradnji sa Američkom ambasadom i Balkan American Theatreom otvaramo i panel diskusiju na temu diskriminacije. 'Beskrajna priča' je klasično djelo svjetske literature za sve uzraste koje nas vodi na putovanje u svijet beskrajne mašte i pohod protiv predrasuda, stereotipa, diskriminacija i zatvorenih svjetova u kojima je drugačije zabranjeno i završava u ništavilu. Protiv ništa iz 'Beskrajne priče' izborilo se Pozorište mladih i njegov skoro cjelokupni glumački ansambl, koji je na ovom maštovitom putovanju brilijantno odgovorio na veliki izazov, prekoračio granice sopstvenih mogućnosti, limite jezika, a time simbolično i sve druge granice koje mislimo da nas razdvajaju i ograničavaju, kako bi iznio ovu izuzetno zahtjevnu pozorišnu produkciju", rekla je direktorica Pozorišta mladih Lejla Panjeta.