{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Besim Spahić: Retrogradno idemo u nepovrat, nemamo vizije samih sebe

F
5.10.2012. u 16:23
0
7
Besim Spahić: Retrogradno idemo u nepovrat, nemamo vizije samih sebe
0
Besim Spahić: Retrogradno idemo u nepovrat, nemamo vizije samih sebe
Besim Spahić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
"Zatvaranje Zemaljskog muzeja BiH je najvaća katastrofa koja se mogla desiti, a naše političare to uopšte ne zanima", ocijenio je danas za Agenciju Fena profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu Besim Spahić.
Spahić navodi da na planu kulture i identiteta naroda treba poštovati svoj teritorij, jer su se svi narodi nekada odnekud doseljavali. Naglašava da je Zemaljski muzej BiH ocijenjen među tri najznačanije institucije u srednjoj i jugoistočnoj Evropi još od austrougarskog doba, ali i kasnije u Titovo doba.

"Evo, sad smo ga zatvorili, nama ništa ne treba tu. U Muzeju imamo tragove naše banovine, našeg kraljevstva, pa onda još ostatke od kamenog doba, Ilira i Kelta. Ništa nam ne treba, ništa nije bilo, svi su već u to doba bili profilirani - Hrvati katolici, muslimani, Srbi pravoslavci", ističe Spahić.

Naglašava da se dvije godine ne formira vlada te se onda teži "razvaljivanju" i one što je formirana.

"Mi jednostavno propadamo i idemo retrogradno u nepovrat. Nemamo nikakvog sopstvenog subjektiviteta ni sopstvene vizije samih sebe - ni kao država, ni kao grad, ni kao općina, ni kao entiteti ili kantoni", zaključuje Besim Spahić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: