{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bernard-Henry Levi gost Modula memorije festivala MESS

F
10.4.2012. u 12:46
1
3
Bernard-Henry Levi gost Modula memorije festivala MESS
1
Bernard-Henry Levi gost Modula memorije festivala MESS
Scensko čitanje teksta "Ljiljan i pepeo" ("Le Lys et La Cendre"), koji predstavlja adaptaciju ratnog dnevnika što je vodio Bernard-Henri Levy između 1992. i 1995. godine tokom rata u BiH, bit će održano 11. aprila na sceni Sarajevskog ratnog teatra u okviru Modula Memorije Internacionalnog teatarskog festivala MESS.
Dramatizaciju i postavku potpisuje mlada francuska rediteljica Djenabah Bakary.

Tekst će govoriti glumci i glumice Snežana Alič i Adnan Hasković iz Sarajevskog ratnog teatra te Vanesa Glođo, Daniel Mesguich, Jean-Louis Martinelli, Gilles Hertzog, a pored njih na sceni će biti Florence Hartman i Jovan Divjak.

Premijernom scenskom čitanju prisustvovat će i autor teksta Bernard-Henri Levy.

Ova izvedba je ujedno i najava istoimene predstave, zajedničkog projekta koji će u suradnji s autoricom realizirati Internacionalni teatarski festival MESS, Sarajevski ratni teatar, i Centar Andree Malaux.

Posjetama, a posebno djelovanjem u najtežim danima agresije na BiH i opsade Sarajeva, Bernard-Henry Levi svrstao se među najagilnije prijatelje i zastupnike vojne intervencije. Među prvima je govorio o koncentracionim logorima.

Autor je dokumentarnog filma "Bosna". Knjigu pod simboličnim nazivom "Ljiljan i pepeo" objavio je kao dnevnik koji je vodio tokom rata u BiH, a u njemu analizira početak ratova na Balkanu.

"Naša ideja je bila da upriličimo javno čitanje komada "Ljiljan i pepeo" prije nego što napravimo istoimenu pozorišnu predstavu da bismo na taj način dali svoj doprinos obilježavanju 20 godina od početka opsade Sarajeva i farse koju predstavlja Dejtonski mirovni sporazum", istakla je rediteljica Bakary, najavljujući da ova adaptacija stavlja na scenu sve političare koji su direktno ili indirektno učestvovali u proteklome ratu - Francoisa Mitterrana, Jacquesa Chiraqua, Aliju Izetbegovića, Bernarda Kouchnera, Generala Moriona, Alaina Juppea, Edouarda Balladura, Franju Tuđmana i mnoge druge.

U projektu učestvuju i francuski i francusko-bosanski glumci i glumice Michael Amiar, Thomas Arthuis, Mahir Bostandžija, Anya Buklovska, Hélène Defossez, Sultania Duković, Vincent Heneine, Clara Kessous, Mona Muratović, Stanislas Sauphanor, Elliot Touchaleaume.

Ulaz na scensko čitanje je slobodan.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: