Kultura
0

Beral Madra i Bizhan Bassiri danas na ALU u Sarajevu

FENA
Jedna od vodećih turskih kustosica Beral Madra te iranski umjetnik Bizhan Bassiri razgovarat će danas u 17.00 sati na Akademiji likovnih umjetnosti sa sarajevskim studentima, umjetnicima te kritičarima o radu i djelu iranskog umjetnika te o njegovom poimanju vizija budućnosti.

"U Sarajevu sam 2002. godine upoznao Beral Madru koja mi je predložila da sarajevsku izložbu prenesem u Istanbul. Ideja mi se svidjela, a nakon Istanbula izložba je postavljena u Napulju te u Rimu. Povratkom u Sarajevo zatvaramo jedan krug. Ovdje je sve počelo, ali se ne završava jer su svi moji radovi i moje izložbe, na neki način, povezani vizijom budućnosti", izjavio je za FENU Bassiri.

[SLIKA]1[/SLIKA]

Konferenciji za novinare prisustvovao je i ambasador Republike Italije u BiH Alessandro Fallavollita koji je zahvalio umjetniku na ponovnom dolasku u Sarajevo te naglasio kako je Sarajevo najrealniji izbor za susrete ovakve vrste.

"Sarajevo je multikulturalni grad a "Ars Aevi" je srž njegove savremene umjetnosti. "Ars Aevi" posjeduje najbogatiju Kolekciju savremenih djela koja zaslužuju da budu dostupna javnosti. U tom cilju, u cilju izgradnje stalnog Muzeja savremene umjetnosti za čiju izgradnju bi bio zadužen naš arhitekt Renzo Piano, Ambasada Republike Italije pomaže u realiziranju ovih susreta", kazao je za FENU Fallavollita.

Program "Ars Aevi Susreti" u Sarajevo dovodi vodeće internacionalne umjetnike, art kritičare i eksperte iz svijeta savremene umjetnosti kako bi podijelili svoja iskustva sa sarajevskim studentima te stručnjacima iz ove oblasti.

Na ovaj način Ars Aevi nastavlja i njeguje saradnju s istaknutim umjetnicima i kritičarima umjetnosti koji su sudjelovali u kreiranju kolekcije budućeg Muzeja savremene umjetnosti u Sarajevu.

Martovski program "Ars Aevi Susreti" realiziran je uz podršku Ministarstva vanjskih poslova Republike Italije, Ambasade Republike Italije u BiH te Carabiniera a u saradnji s Akademijom likovnih umjetnosti u Sarajevu, Umjetničkom galerijom BiH te Turskim kulturnim centrom.