26. oktobra
194

Beogradski slikar Miša Mihajlo Kravcev otvara izložbu u restoranu "Četiri sobe gospođe Safije"

Klix.ba
U petak, 26 oktobra, u jednom od najprestižnijih sarajevskih prostora, "Četiri sobe gospođe Safije“, bit će otvorena izložba poznatog beogradskog slikara Miše Mihajla Kravceva, čije slike zbog svoje posebne impresivnosti i čulnosti izazivaju veliku pažnju široke publike.

Izložba pod nazivom "Vreme je za lepo… “, bit će otvorena u petak 26. oktobra i trajat će do Nove godine, a Miša Mihajlo Kravcev, predstavit će sarajevskoj publici u VIP salonu "Četiri sobe gospođe Safije“ 14 svojih ulja na platnu.

"Drago mi je i posebna mi je čast, da poslije sjajne i jedne od najposjećenijih izložbi u Domu vojske Srbije, imam priliku da izlažem u Sarajevu, u jednom tako ekskluzivnom i nadaleko poznatom prostoru, kao što su Četiri sobe gospođe Safije“, objašnjava Kravcev.

"Smatram da su naročito posljednjih nekoliko decenija, umjetnost uopšte, a posebno slikarstvo, dospjeli u ćorsokak, do samog kraja slijepe ulice i da nešto tu hitno mora da se mijenja, ili najblaže rečeno osvježava. Mislim da su Četiri sobe gospođe Safije, pravo mjesto za tako nešto, a bez lažne skromnosti, pogotovo u kombinaciji sa mojim slikama, koje zaista nose u sebi to nešto novo i imaju tu posebnu energiju i atmosferu, zbog čega i izazivaju tako veliko interesovanje publike", rekao je on.

Nekoliko fotografija autora i ulja na platnu, prilažemo u atačmentu

Miša Mihajlo Kravcev, za vreme kao i u periodu od dva meseca po zatvaranju izložbe u Domu Vojske Srbije u Aprilu, prodao je impozantan broj svojih ulja na platnu, čak 48, različitoj publici, u zemlji i inostranstvu, a mnogi posetioci doputovali su tada u Beograd samo zbog pomenute izložbe

Miša Mihajlo Kravcev, slikar i književnik, rođen je u Beogradu. Do sada je imao mnoštvo zajedničkih i 24 samostalne izložbe u zemlji i inostranstvu, od kojih su najznačajnije one u Kulturnom Centru Beograda, Domu Vojske Srbije i u Kući Đure Jakšića u Skadarliji...dok od inostranih svakako treba istaći izložbu u Stokholmu 1998 u okviru manifestacije “Stokholm, evropska prestonica kulture”.

Od književnih dela, Kravcev je najpoznatiji po noveli “Proleće jednog lava”

„Na domaćoj likovnoj sceni egzistira zaista veliki broj umetnika, ali su retki oni koji kontinuirano i predano grade svoj slikarski kredo na arhetipsko simbolističkim iskustvima....bilo da su u pitanju mitološka bića, animalni motivi ili antički mitovi. Tako svestran, afirmisan na likovnoj sceni, odnosno jedan od najpopularnijih i najprodavanijih slikara, je Mihajlo Miša Kravcev" - Maja Živanović, likovni kritičar ( iz kataloga za izložbu Purpurni Feniks, apeil 2018 )