"Dječak s rukama starca"
102

Bekir Huseinović u Zenici predstavio knjigu o životu nakon pada Srebrenice

E. M.
Bekir Huseinović (Foto: E. M./Klix.ba)
Bekir Huseinović (Foto: E. M./Klix.ba)
S ciljem sjećanja na genocid u Srebrenici večeras je u dvorištu Preporoda u Zenici promovirana knjiga Bekira Huseinovića "Dječak sa rukama starca". Huseinović je kao 16-godišnjak devet mjeseci proveo u šumama i jamama nakon pada Srebrenice.

U svojoj knjizi Huseinović je ispričao sjećanja na devet mjeseci borbe za život nakon pada Srebrenice kada je iz dana u dan živio u šumama, jamama i zemunicama čekavši mirno i sigurno jutro daleko od ruke krvnika.

Knjigu je napisao čim je došao na slobodnu teritoriju, ali zvanično je javnosti predstavio ove godine.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

"Knjiga je rezultat situacije u kojoj se nalazimo u BIH i pokušaja negiranja genocida i nekako kao moj odgovor, revolt, da kažem ono što imam reći. Mislim da će knjiga bar djelimično približiti dešavanja u Srebrenici onima koji ne znaju šta se dešavalo", kazao je Huseinović.

Dodao je da je u njoj opisan njegov put i preživljavanje od 11. jula 1995. godine do 6. aprila 1996. godine.

"Svih tih devet mjesece borbe, što sam vidio kao dijete od 16 godina, kao i to kako smo se borili za opstanak iz dana u dan i tokom zime predstavljeno je u ovoj knjizi", dodao je Huseinović.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

Dodao je da mu svaki juli iz godine u godinu postaje teži, posebno u periodu života kada ima porodicu i kada sam zamišlja kako bi njegovo dijete prolazilo kroz događaje koji su obilježili devet mjeseci njegovog života.

Na kraju je dodao da je Srebrenica ostavljena u emanet Bošnjacima koji iz godine u godinu moraju očuvati sjećanje na nju.

"Bekirove riječi će živjeti, ne mogu istruhnuti, ne mogu postati mrtvo slovo na papiru. Pisao je onako kako mu je srce diktiralo. O njegovom značaju i značaju njegovog značaja, mnogo više će znati naši potomci", kazao je urednik knjige Avdo Huseinović.

Događaj u dvorištu Preporoda kojem je prisustvovalo više desetina posjetilaca organizovalo je Udruženje "Baton" Zenica.