Kultura
0

Behmen na Vratničkoj kapiji otvorio izložbu "Sloboda”

FENA
Gradonačelnik Grada Sarajeva Alija Behmen danas je na Vratničkoj kapiji povodom obilježavanja Dana grada Sarajeva i 65 godina oslobođenja Sarajeva od fašizma otvorio outdoor izložbu "Sloboda".

Izložba je rezultat želje Grada Sarajeva da građanima približi, makar i na nekoliko dana, svu veličinu trijumfa građana Sarajeva i BiH u oslobođenju od fašizma i nacizma, saopćeno je iz Gradske uprave.

"Njena ideja vodilja bila je da makar na trenutak stanemo i zamislimo se nad izazovima s kojima su se suočavali naši preci, pradjedovi, djedovi i očevi. Da građanima Sarajeva, u njihovo ime, pošaljemo poruku najsvjetlijeg razdoblja u istoriji ovog grada: da ništa nije nemoguće", istakao je Behmen.

Dodao je da je cilj postavke pokazati i put koji je Sarajevo prešao od najljepšeg iz niza krvavih aprila u historiji grada, 6. aprila 1945. godine do danas i podsjetiti na to da iz svake stope zemlje u Sarajevu govori historija.

"Poruke istorije nikako ne smijemo zanemariti i njeno naslijeđe ni po koju cijenu ne smijemo zaboraviti. Jer bismo u tom slučaju zaboravili da smo slobodni ljudi. I da se svaki napredak temelji na slobodi", kazao je Behmen i pozvao građane, posebno srednjoškolce, da posjete sve lokacije na kojima su fotografije izložene.

Na 15 lokacija u gradu, na fasade zgrada Historijski muzej BiH, Crveni križ Općine Centar, Tržnica Markale, zgrada Parlamenta FBiH, zgrada IRIS Computers d.d. Sarajevo, Likovna akademija, Narodno pozorište, Višegradska kapija, zgradi u ulici Maršala Tita 21, Dom Oružanih snaga BiH, Vijećnica, Olimpijski bazen Otoka, Pozorište mladih, baner u ulici Maršala Tita i veliki ekran kod Vječne vatre, postavljene su fotografije u velikom formatu.

One predstavljaju dokumente o dešavanjima iz perioda oslobađanja Sarajeva 5. i 6. aprila 1945. godine.

Dokumenti predstavljeni na fotografijama u vlasništvu su Historijskog muzeja BiH i nikada nisu objavljeni.

Izložbu je realizirao Grad Sarajevo u saradnji s Historijskim muzejom BiH i Akademijom likovnih umjetnosti.