Srce Evrope kuca u srcu Sarajeva
0

Bečkim koncertom počele 16. Baščaršijske noći

Sarajevo-x.com
Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com
(Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com)
Sarajevska filharmonija u petak navečer tradicionalnim Bečkim koncertom obilježila je početak još jednog velikog festivala Baščaršijske noći, i to 16. po redu.

U izvedbi su im se pridružili članovi ukrajinskog kvarteta tenora "Bel’canto", a pod dirigentskom palicom Ive Lipanovića iz Hrvatske.

Čast da svečano otvori festival pripala je premijeru Vlade Kantona Sarajevo Fikretu Musiću, koji je istakao kako "grad Sarajevo uprkos ožiljcima nedavne prošlosti uživa u muzici, pjeva i stvara."

Uz poruku da srce Evrope kuca u srcu Sarajeva, poželio je dobrodošlicu okupljenima, koji su potom uživali u operskim arijama.

Na ovogodišnjim Baščaršijskim noćima, od 1. do 31. jula, očekuje se učešće više od 1.000 izvođača iz različitih sfera umjetnosti.

Među brojnim koncertima su i onaj Massima Savića 16. jula, grupe The beat fleet TBF iz Hrvatske 19. jula, Harisa Džinovića 21. jula, Edina Ede Pandura s gostima koji će obilježiti 35 godina diskografske kuće "Sarajevodisk" 26. jula, te Burhana Šabana 24. jula.

Tu su i koncerti gudačkog kvarteta "Dominat" iz Rusije, jednog od vodećih moskovskih gudačkih ansambala 27. jula, najpoznatije interpretatorke sefardskih-latino romansi Flory Jagode 13. jula, te legendarnog pjevača evergreen muzike Lea Martina i Gabor Lengyel Retro Party Banda 9. jula.

Od brojnih izložbi mogu se izdvojiti - izložba fotografija "Dvojnost" Erola Čolakovića-Šehića koja će biti otvorena 6. jula u galerijama Collegium Artisticum i Black Box, izložba kaligrafija Mirsada Mirze Smajovića 24. jula u Morića hanu, te izložba grafika i slika Kemala Konakovića "ALUzijan" 14. jula u Galeriji "Mak".

I ove će godine "Baščaršijske noći" donijeti tradicionalni XIV Festival folkora "Sarajevo 2011.", na kojem će učestvovati više od 300 članova folklornih grupa iz Albanije, Rusije, Turske, Poljske, Grčke i BiH.

Teatarski program će, između ostalog, donijeti predstavu "Krokodil Lacoste" Kamernog teatra 55 koja će biti izvedena 11. jula u auli Vijećnice, te monodramu "Dimnjačar" Ljubomira Kerekeša iz Hrvatske, koja je na repertoaru 18. jula u Kolobara hanu.

Ulaz na sve programe, koji će se održavati na nekoliko lokacija u gradu, je besplatan.