Kultura
0

Bečka galerija Albertina u ovoj godini donosi niz zanimljivih izložbi

FENA
Bečka Albertina svake godine postavlja izložbe koje ruše sve rekorde posjećenosti te se smatra najpopularnijim izložbenim prostorom u gradu.

Posljednje dvije godine su izložbe Van Gogha, Picassa i Michelangela bile pravi magneti za ljubitelje umjetnosti, navodi se u saopćenju Compressa Sarajevo.

Na programu izložbi u ovoj godini su Roy Lichtenstein, Der blaue Reiter, Mel Ramos, Max Weiler, Rene Magritte i dvije upotpunjene izložbe iz kolekcija Batliner i Forberg.

Od 28. januara do 15. maja će na izložbi "Black&White" biti prikazani crno-bijeli crteži i slike slavnog američkog pop-art umjetnika Roya Lichtensteina.

Njegovi prvi radovi tematizirali su američku historiju i život na zapadu zemlje, a od 1961. godine posvećuje se crno-bijelim crtežima.

Već 4. februara Albertina predstavlja izložbu djela grupe umjetnika "Der blaue Reiter" ("Plavi jahač") koju je 1911. u Minhenu zajedno s Franzom Marcom osnovao Vasilij Kandinski, jedan od najvećih slikara 20. vijeka.

Osim radova Marca i Kandinskog, publika će do 15. maja imati priliku da vidi i radove Augusta Mackea, Marianne von Werefkin, Alexeja von Jawlenskog, Roberta Delaunaya, Heinricha Campendonka, Gabriele Münter, Paula Kleea i Alfreda Kubina.

Velikom pop-art umjetniku Melu Ramosu Albertina od 18. februara do 29. maja posvećuje do sada najveću evropsku retrospektivu povodom 75. rođendana kalifornijskog umjetnika i 50 godina postojanja pop-arta.

Od 1. juna do 28. augusta na programu je izložba slika Maxa Weilera (1910.-2001.) i dio iz njegovog bogatog opusa od 4.000 crteža u svim formatima i tehnikama.

Kraj godine je rezerviran za nadrealistu i jednog od najpopularnijih slikara 20. vijeka Renea Magrita.

Albertina će od 9. novembra do 26. februara 2012. godine predstaviti 100 djela pristiglih iz kolekcija širom svijeta.

Međusobni utjecaj Magritovih slika i radova za reklamnu industriju i inspiracija koju je uzimao iz pop kulture tematizirani su na osnovu Magritovih najpoznatijih djela i ranih reklamnih radova.