Nagrade u Crnoj Gori
0

Bećirbašić: U Bar sam došao kao pjesnik, a sad se osjećam kao car

FENA
Mirsad Bećirbašić
Mirsad Bećirbašić
Na Međunarodnom festivalu dječijeg i stvaralaštva za djecu "Susreti pod Starom maslinom 2011." u Baru, pjesnik iz BiH Mirsad Bećirbašić dobio je nagradu za ukupno stvaralaštvo za djecu i ovjenčan maslinovim vijencem.

Predsjednica Skupštine opštine Bar Branka Nikezić, Bećirbašiću je uručila povelju, umjetničku sliku i novčani dio nagrade, a njemu u čast, njegove stihove, čitala su djeca i dramski umjetnik iz Bara Dragiša Simović.

Nikezić se vrlo emotivnim riječima prisjetila perioda kad je prije 25 godina "u jednoj lijepoj zemlji koju smo svi voljeli nastajao Festival "Susreti po starom maslinom“.“

"Nošeni krilaticom iz tog perioda 'Teško zemlji koja Bosnu nema' poželjeli smo da se i na 'Pjesničkom kamenu' nađu stvaraoci za djecu iz BiH,“ kazala je Nikezić, koja je rođena u gradu na Miljacki.

Na književnoj večeri posvećenoj Bećirbašiću, pjesnik iz Srbije Tode Nikoletić posvetio mu je, u ime ovogodišnjih sudionika karavana pjesnika, pjesmu "Od Mirsada do Mirsada". Istaknuto je i to da su njegovi stihovi dokaz da sva djeca, negdje u svijetu, imaju prijatelja.

Bećirbašić je svojim stihovima zahvalio svima koji su prepoznali vrijednost njegovog stvaralaštva, a u razgovoru s moderatoricom Milom Ćordašević svoja osjećanja izrazio je riječima da je u Bar došao kao pjesnik i ribar, a sad se osjeća kao car.

Bećirbašić je laureat ovogodišnjih jubilarnih Susreta, a po tradiciji, pročitao je poruku mira i s morske obale bacio vijenac od maslinovog lista.

Kod "Pjesničkog kamena" zasadio je maslinu, dvadeset i petu po redu, tamo gdje su je sadili i raniji laureati.

Jedan od najistaknutijih bh. književnika za djecu i mlade, Mirsad Bećirbašić prvu nagradu dobio je 1972. godine na trebinjskim večerima poezije, a potom slijede mnoge ugledne domaće i međunarodne nagrade.

Na ovogodišnjim "Susretima pod starom maslinom" sudjeluju stvaraoci za djecu iz Crne Gore, Srbije, a uz Bećirbašića, BiH na ovom kulturnog događaju predstavlja i Šimo Ešić, pjesnik za djecu iz Tuzle, jedan od ranijih laureata Susreta.

Druženjem sudionika karavana pjesnika iz država bivše Jugoslavije sa osnovcima Bara i okolnih mjesta, večeras će biti završena manifestacija "Susreti pod Starom maslinom". Pjesnici će im recitirati svoje stihove i afirmirati stihove što su ih napisala djeca.

Tradicionalna manifestacija "Susreti pod starom maslinom" održava se u sjenci jednog od triju najstarijih maslinovih stabala na svijetu, na mjestu nazvanom Mirovica, odakle dječiji pisci i pjesnici iz zemalja bivše Jugoslavije šalju poruku mira, ljubavi i dobrote širom svijeta da bi svijet postao ljepši, topliji, humaniji i ličio djetetu.