Kultura
0

Beč spreman za otvorenje 12. festivala harmonike

FENA
Beč je spreman za otvorenje 12. Festivala harmonike (Akkordeonfestival), koji se ove godine održava od 25. februara do 27. marta na 18 lokacija u gradu.

Festival će u subotu, 26. februara otvoriti vrhunski harmonikaši Francuz Arnaud Methivier i Austrijanac Otto Lechner.

Ovogodišnji festival posvećen je muzičkoj sceni Francuske i Belgije, a tim povodom će u Beču, između ostalih, iz Francuske nastupiti Titi Robin (1. marta), grupa "Bratsch“ (13. marta) i Les Poulettes i Les Madeleines (19. marta).

"Mi smo svijet“ naziv je drugog festivalskog programa u sklopu kojeg će najbolji harmonikaši i drugi muzičari iz austrijskih pokrajina nastupati u tzv. "harmonikaškim duelima“ s muzičarima iz Evrope i svijeta.

Kako je saopćio Compress Sarajevo, neki od zajedničkih koncerata su nastupi grupe "Pristup“ iz austrijske pokrajine Gradišće i Portugalaca iz "Dance Ocultas“ 27. februara, zatim "harmonikaški dvoboj" wunderkinda iz Gornje Austrije Paula Schubertha i srbijanskog muzičara Nenada Vasilića 28. februara ili koncert koruškog muzičara Klausa Paiera i multinacionalnog kvarteta Jureka Lamorskog 11. marta.

Festival harmonike se od svog osnivanja etablirao u veliki gradski festival. Zahvaljujući osnivaču Friedlu Preislu i drugim entuzijastima "priredba harmonike“ je danas uvrštena u kalendar najznačajnijih kulturnih događaja u Beču.