Voštani Mozart, Freud, Arnie...
0

Beč dobio svoj muzej Madame Tussauds

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Voštani Sigmund Freud (Foto: Reuters)
Petak je za Beč bio poseban dan. U Prater Parku otvoren je slavni muzej Madame Tussauds, čime je glavni grad Austrije postao četvrti u Evropi koji se može pohvaliti ovim spektakularnim muzejom voštanih figura.

Pored Londona, Amsterdama i Berlina, posjetioci Beča sada imaju priliku vidjeti i poigrati se oko voštanih likova poznatih i u Beču, gdje se nalazi 65 njih.

Pripreme za otvaranje muzeja u austrijskoj prijestolnici trajale su dvije i po godine, a prostire se na površini od oko 2.000 kvadratnih metara. Ukupni uloženi kapital bio je osam miliona eura.

Muzej se sastoji od osam tematskih dvorana, među kojima su ona sa historijskim, muzičkim, političkim i vizionarskim, te filmskim i sportskim zvijezdama.

Osim muzeja tu je i radionica u kojoj možete naučiti kako izrađivati figure od voska.

Sophie Moritzer, menadžer prodaje i marketinga Madame Tussauds Austrija, novinarima je kazala da su pripreme za otvaranje muzeja shvaćene veoma ozbiljno, te da austrijska branša ima mnogo više lokalnih ličnosti. Tako su 27 od 65 figura one koje predstavljaju Austriju iz različitih perioda njene historije. Među njima su i princeza Sissi, Mozart, Beethoven, Haydn, Freud i Schwarzenegger.

Ovaj muzej priređuje i niz interaktivnih izložbenih projekata, pa tako posjetioci mogu svirati klavir sa Schubertom, doći na privatnu zabavu austro-ugarskog kralja, razgovarati licem u lice sa predsjednikom Heinzom Fisherom... Sve ove mogućnosti zasigurno će privući mnoštvo publike.

U Evropi, Aziji i Sjedinjenim Američkim Državama nalazi se 11 muzeja voštanih figura koji nose ime Madame Tussauds, po poznatoj skulptorici Marie Tussaud. Muzeji sadrže mnoštvo figura poznatih ličnosti koje su dovedene do savršenstva pa posjetioci često ne znaju da li su to pravi ljudi ili samo figure.