Svjetska atrakcija
718

BBC o Titovom bunkeru u Konjicu: Najneobičnija umjetnička galerija na svijetu

Klix.ba
Titov bunker u Konjicu godinama je bio dobro čuvana tajna, a svjetski mediji danas s pažnjom prate taj podzemni grad i galeriju u koju se prtevorio - Projekt Bijenale D-0 ARK Underground. Prilog o tome u nedjelju je emitiran i na mreži britanskog BBC-a.

Novinar Guy de Launeya je u navedenom BBC-evom prilogu konstatovao da je nuklearni bunker iz Hladnog rata pretvoren u najneobičniju umjetničku galeriju na svijetu.

Naveli su da je nuklearno sklonište zapravo podzemni grad sagrađen za predsjednika Jugoslavije Josipa Broza Tita, njegovu suprugu i važne zvaničnike ondašnje države.

Sandra Miljević-Hozić, koordinatorica projekta, objašnjava interes vodećih svjetskih medija za projekt kazavši da je Atomska ratna komanda (ARK) preživjela katastrofe drugačije od onih kojima je bila namijenjena.

"Ona je sada oruđe za istraživanje, inter alia, savremena interpretacija sfera utjecaja, ravnoteže sila, politike straha i 'sigurnog međusobnog unišetnja'", navela je Miljević-Hozić.

Dodala je da ARK predstavalja virtualni i stvarni prostor u kojem se, kroz umjetničke radove, razmatraju događaji nakon kraja Drugog svjetskog rata: konstrukcija, dekonstrukcija i rekonstrukcija politike globalnih supersila u blokove.

"To podrazumijeva pad Berlinskog zida i ponovno ujedinjenje Njemačke, raspad Sovjetskog saveza u nezavisne države i sfere zajedničkih interesa, ravnotežu moći, politiku straha i apokalipse, kao i koncept 'sigurnog međusobnog uništenja'", kazala je Miljević-Hozić.

Istakla je da je kolekcija Projekta Bijenale D-0 ARK sasvim sigurno jedinstvena u svijetu.

"Zbog takve kolekcije i CNN, New York Times, National Geographic, Independent, RAI UNO, Suddeutsche Zeitung i mnogi drugi s pažnjom prate naš projekt", zaključila je Miljević-Hozić.