Kultura
113

Bazen Otoka postao podvodna galerija: Otvorena izložba skulptura Zlatana Hamamdžića

Piše: M. N.
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Na Olimpijskom bazenu Sarajevo na Otoci danas je otvorena Prva podvodna izložba metalnih skulptura na kojoj su predstavljene metalne skulpture ronioca Zlatana Hamamdžića, čija su inspiracija i motivi živi i neživi vodeni svijet.

Pod vodom se nalaze 23 skulpture, a iznad vode blizu 60 manjih skulptura. Cilj izložbe jeste promocija i popularizacija ronjenja kao rekreativne i sportske discipline i upoznavanje početnika s ronilačkom opremom i procesom obuke.

Hamamdžić je rekao kako se osjeća umorno ali sretno i da mu je drago da su napravili nešto novo na ovom podneblju.

"Male skulpture pravio sam godinama, ali velike sam pripremao pola godine. Hobotnica mi je najinteresantniji i najdraži eksponat jer sam uložio dosta truda. Na njoj se nalazi preko 300 zavarenih matica i dosta kilograma žice", rekao je Hamamdžić za Klix.ba.

Izložba na Olimpijskom bazenu trajat će do 17 sati i posjetioce je mogu pogledati samostalno ronjenjem na dah, uz upotrebu maske i disaljke a punoljetni posjetioci će moći da naprave probni zaron uz pomoć instruktora ronjenja.

Nakon Olimpijskog bazena izložba se seli u restoran Superfood gdje će stajati 15 dana i ko god bude želio moći će je pogledati.

Izložba je organizovana u organizaciji Kluba podvodnih aktivnosti Explorer i Olimpijskim bazenom Sarajevo.