|

Baudelairovi "Cvjetovi zla" prodati za 775 hiljada eura

Baudelairovi "Cvjetovi zla" prodati za 775 hiljada eura
0
F
FENA
2.12.2009. u 12:58
0
komentara
0

dijeljenja
Baudelairovi "Cvjetovi zla" prodati za 775 hiljada eura
Originalni primjerak zbirke pjesama Charlesa Baudelairea "Cvjetovi zla" s autorovim potpisom, prodan je na posebnoj aukciji u Parizu gdje je postigao rekordnu cijenu - 775 hiljada eura.
Aukcija predmeta koji su pripadali francuskom pjesniku održana je u jednom pariškom hotelu. Na aukciji je ponuđeno 180 predmeta - među kojima mnoga pisma i knjige. Zarađeno je 4.050.000 eura, što je dvostruko više od prvobitnih procjena organizatora.

Baudelairova imovina je 1867., nakon njegove smrti pripala pjesnikovoj majci, Caroline Aupick, a potom njenoj odvjetnici, Narcisse Ancelle, koja je naslijedila i spomenuti primjerak Cvjetova zla. Imovina je ostala u porodici odvjetnice.

Riječ je o rekordno visokoj cijeni postignutoj za primjerak zbirke pjesama. Tako je 2007. godine primjerak iste zbirke, s Baudelaireovom posvetom prijatelju slikaru Eugeneu Delacroixu, na aukciji u Sotheby'su prodan za 603.200 eura.

Iznimno visoke cijene postigla su i pjesnikova pisma. Naprimjer šest pisama, koje je Baudelaire poslao prijatelju Edouardu Manetu prodana su za 110.000 eura.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.