Kultura
0

Bata Živojinović posjetio Banjalučki filmski festival

Sarajevo-x.com
"Osjećam se kao kod kuće. Volim što sam ovdje”, rekao je Velimir Bata Živojinović, okupljenim Banjalučanima i novinarima u subotu u Muzičkom paviljonu "Petar Kočić" i dodao: "Ovo je istorijski dan za Republiku Srpsku i nadam se da će Festival trajati koliko traje i narod!".

U razgovoru sa filmskim kritičarem Milanom Špičekom, najpoznatiji srpski glumac zabavljao je prisutne prisjećajući se anegdota sa posla kao i iz života. Od 50 godina, koliko već traje njegova karijera, 11 godina je proveo u pozorištu i nikada nije dobio glavnu ulogu.

"Svi ulaze u profesiju ili na velika ili na mala vrata a ja - ja sam ušao na prozor", rekao je Živojinović, objašnjavajući kako je počeo glumačku karijeru.

Snimio je ukupno 333 filma od kojih polovinu nije ni odgledao, jer su po njegovom mišljenju to filmovi koji su dosadni i nepristojni za prikazivanje. "Nikada nisam odbio niti jedan film niti sam imao kriterije kada sam birao filmove u kojima ću glumiti", objasnio je Živojinović.

On je odavno prešao i granice regionalne kinematografije i postao jedan od poznatijih glumaca u Kini zahvaljujući filmu "Valter brani Sarajevo", koji se tamo prikazuje već 37 godina. Na zahtjev kineske publike, prema filmu će biti snimljena i istoimena serija koja će se prikazivati u 30 epizoda. Poznati "Valter", ovaj put će biti narator, i na taj način dati doprinos seriji.