{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Bašeskija, san o Sarajevu" u Pozorištu mladih Sarajevo

S
19.4.2011. u 12:36
0
2
"Bašeskija, san o Sarajevu" u Pozorištu mladih Sarajevo
0
"Bašeskija, san o Sarajevu" u Pozorištu mladih Sarajevo
U režiji Gradimira Gojera, drama "Bašeskija, san o Sarajevu" prvi je put izvedena 12. aprila 1991. godine, a uloge su igrali Nermin Tulić, Mirza Tanović, Halima Mušić, Sead Bejtović, Suada Ahmetašević, Drago Buka, Rade Čolović, Ksenija Lukić, Esad Landžo i Hašim Kelemiš. Dramu u pisanoj formi, prva je objavila "Poslovna zajednica profesionalnih pozorišta Bosne i Hercegovine", u biblioteci "Prva izvođenja" 1991. godine. Pozorište mladih Sarajevo će izvedbom ove predstave u četvrtak 21. aprila 2011. godine sa ponosom obilježiti 20 jubilarnih godina izvođenja.
Ovo je sarajevska ljubavna priča iz perioda pred kraj 18. vijeka. Sarajevo je tada, čini se, kao i uvijek opstajalo u okolnostima između dva rata i dvije nesreće, ljudi su se, kao i uvijek bavili svojim malim životima i borili za priče iz nečijih tuđih historijskih čitanki. Osujećena ljubav Fazlije i Fate, sarajevski nesalomljivi duh i prelijepa lirska priča su samo neki od elemenata ove predstave koja je autorska rekonstrukcija atmosfere življenja i sudbina iz prošlosti Sarajeva, zasnovane na dramatizaciji "Ljetopisa" Mula Mustafe Bašeskije biografskim podacima o Mula Mustafi, kao i ostalim značajnim historiografskim i književnim opisima i podacima o životu stanovništva u periodu koji opisuje Mula Mustafa Bašeskija.

Predstava "Bašeskija, san o Sarajevu" u režiji Gradimira Gojera i sa varijacijama u glumačkoj podijeli obnovljena je još dva puta u okviru repertoara Pozorišta mladih Sarajevo. Prva premijera obnove desila se 26. augusta 1993. godine, a druga 8. decembra 2005. godine.

"Predstava 'Bašeskija, san o Sarajevu' je važan dokument o historiji grada Sarajeva, koji nas podsjeća na usude, ali i vječite ljudske vrijednosti koje su postojale kao specifičnost daleke, ali i bliske prošlosti Sarajeva. Pozivamo vas da zajedno obilježimo ovaj značajan jubilej kako za Pozorište mladih Sarajevo, tako i za sam grad i barem se prisjetiti u čemu je ta tajna sarajevskog duha, o kojem svi pričaju, a čega su stanovnici ovog grada, nažalost, sve manje svjesni", poručuju iz ovog sarajevskog pozorišta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: