Kultura
3

Baščaršijske noći: Vlado Kreslin večeras u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH

Klix.ba
U okviru Festivala Baščaršijske noći, 6. jula, u 21:30 sati, u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH će nastupiti slovenački kantautor Vlado Kreslin, zajedno sa gostima iz Sarajeva, Hasijom Borić, Ahmedom Burićem, Miletom Stojićem i članovima Male pozorišne akademije.

Slovenački umjetnik Vlado Kreslin je već dva desetljeća u centru zbivanja popularne slovenačke muzičke scene, a posljednjih godina je dosegao vrhunac svoje kreativnosti i popularnosti. Sa ovom mješavinom tzv. svjetske muzike (World Music) i svojim autorskim pjesmama Kreslin je zadobio publiku u nekoliko generacija Slovenaca. Sarađuje sa mnogim muzičarima iz Slovenije, sa Balkana i iz svijeta, nastupao je na brojim koncertima i međunarodnim muzičkim festivalima, izdao je niz CD-ova, samostalnih i kao gost drugim solo muzičarima i grupama te nastupa kao predgrupa Bobu Dylanu, grupi REM i drugima.

U jesen 1998. izdao je jedan zaista poseban CD "Muzika" je jedno etničko muzičko putovanje kroz sedam etničkih izvora: Prekomurje, Gorenjska i Istra u Sloveniji, Međimurje u Hrvatskoj, sevdalinke u Bosni, ciganska muzika iz svih dijelova Jugoistočne Europe pa čak i američki blues.

Sve izvedbe su realizirane sa autentičnim umjetnicima koji su gostovali na raznim Vladinim koncertima tokom godina. Izdanje CD-a su propratili veliki koncerti u Cankarjevom domu u Ljubljani krajem novembra te godine. Karte za prvi koncert su rasprodate, te je koncert ponovljen i ponovo rasprodat, a snimila ga je i TV Slovenija.

Vlado Kreslin je također i autor nekoliko knjiga poezije, te muzike za nekoliko filmova i teatarskih predstava.

Ulaz na koncert je slobodan.