Kultura
0

"Baščaršijske noći" pratilo više od 100.000 ljudi

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
U proteklih mjesec dana sarajevska publika imala je priliku vidjeti više od 33 programa koje je ponudio festival "Baščaršijske noći" i svi programi su bili izuzetno posjećeni, rezime je proteklog festivala koji je danas u Centru za kulturu predočio direktor festivala Halid Kuburović.

Publika je osim u kvaliteti uživala i u ponuđenoj raznovrsnosti. Više od 1.000 izvođača prezentiralo je umijeće iz plesa, pjesme, klasične, pop i rok glazbe, opere, pozorišne umjetnosti itd.

"Programi su privukli veliki broj zainteresiranih i procjenjujemo da je više od 100.000 ljudi pratilo festival koji smo, uprkos recesiji i smanjenju budžeta, uspjeli uspješno realizirati", kazao je Kuburović.

Kao nedostatak festivala, sarajevska, ali i ostala publika, navodi nemogućnost ulaska svih zainteresiranih u zatvorene prostore poput Kolobara hana, Bošnjačkog instituta ili Doma OSBiH, a gdje su održani pojedini programi. Organizatori objašnjavaju da su ti programi kamerne prirode te da je njihova organizacija morala biti u zatvorenom prostoru.

"Ogromna zainteresiranost za praćenje festivala pokazala je da Sarajevo nema krizu publike", istakao je koordinator Festivala Alija Čengić.

U toku festivala, koji, po riječima organizatora, već sada pokazuje potrebu za proširivanjem i vremenski i programski, publika je uživala u prvoklasnim koncertima poput onog Sarajevske filharmonije, Edina Karamazova, Kaliopi, Emine Zečaj, a prvi put su se publici u Sarajevu predstavili i izvođači iz dalekog Japana i Malezije.

Večeras će u Domu OSBiH nastupiti Zijah Sokolović s monodramom "Kobajagi donijela me roda", a za koju vlada veliko zanimanje. Stoga je planirano da u restoranu te velikoj sali Doma budu postavljeni videozidovi gdje će zainteresirani moći pratiti predstavu.

Festival "Baščaršijske noći 2009." završava 31. jula koncertom sevdalinki, koje će interpretirati članovi Instituta sevdaha Omera Pobrića. Koncert počinje u 21 sat na centralnoj pozornici kod Vijećnice.