Kultura
13

Baščaršijske noći: Koncert Sarajevo Big Banda u BKC-u

FENA
Foto: Klix.ba/ilustracija
Foto: Klix.ba/ilustracija
U okviru Festivala "Baščaršijske noći" večeras će, s početkom u 21.30 sati, u Bosanskom kulturnom centu (BKC) biti održan koncet Sarajevo Big Banda/ Sarajevski veliki jazz orkestar.

Kao gosti nastupaju: Saša Lošić, Sejo Sexon, Dražen Žerić, Elvis J. Kurtović, Fadil Redžić, Željka Katavić itd.

Bit će izvedbene evergreen jazz kompozicije za koje su namjenski za taj koncert urađeni aranžmani za orkestar.

Sarajevo Big Bend je orkestar koji želi da nastavi tradiciju velikog plesnog orkestra RTV Sarajevo koji je u ratu i poslije rata prekinuo rad. U bendu je aktivno 20-ak ljudi i to su uglavnom profesionalni muzičari, profesori muzike, studenti...

U okviru ovogodišnjih "Baščaršiskih noći" Big Band se odlučio da u Sarajevu i vjernim posjetiocima te manifestacije kao i zaljubljenicima big band muziciranja i tog svojevrsnog zvuka, pripremi koncert s vokalnim solistima bh. najpoznatih pop grupa koji će se predstaviti s njihovim najpoznatijim hitovima. Ovoga puta poznati hitovi bh. najpoznatijih grupa bit će izvođeni u aranžmanima koji su pripremljeni i napisani za Sarajevo Big Band i prvi puta biti izvođeni na tom koncertu.

Ulaz na koncert je besplatan.

Sarajevo Big Band je nastao 2000. godine, kad se okupila skupina starijih muzičara plesnog orkestra koja je odsvirala nekoliko dobrih koncerata, među kojima je bio solistički koncert s trubačem Duškom Gojkovićem, veliki koncert prilikom otvaranja Mercatora u BiH, na kojem su nastupili Kemal Monteno, članovi Indexa, Oliver Dragojević...Koncert je bio podržan sa 30 gudača, a nakon njega je objavljen dupi live CD.

Članovi Sarajevo Big Banda su imali priliku gostovati i u Stockholmu, sa studentima i profesorima Kraljevske akademije. Plemeniti zvuci trombonâ, trubâ, saksofonâ i klarinetâ udruženi s kontrabasom, udaraljkama i klavirom, te pjevačima jedna su od vrhunskih i najzahtjevnijih muzičkih disciplina.

"Sjetimo se samo orkestara kakvi su bili onaj Duke Ellingtona, Woody Hermana , Count Basiea ili Glenn Milllera i zlatnog doba swinga i velikih plesnih dvorana u kojima su ti orkestri dovodili brojnu publiku u stanje ekstaze i tjerali ih na nezaustavljivi ples. Tako je bilo i u našoj sredini kada su nakon II svjetskog rata veliki plesni orkestri nicali svuda po Bosni i Hercegovini, ne samo u Sarajevu, nego i u manjim sredinama, a u posebno nam je sjećanju ostao Sarajevski plesni orkestar(SPO), te Plesni orkestar radio Sarajeva/RTV Sarajeva i RTV BiH, profesionalno tijelo koje je radeći dugi niz godina bilježilo značajne umjetničke rezultate i nastupe na brojnim pozornicama širom bivše domovine, dok su pojedini solisti izlazili i europsku scenu", saopćili su organizatori.

Sarajevo Big Band je pokrenut od nekolicine iskusnih instrumentalista koji su oko sebe okupili mlađe snage u želji da obnove plamen velikoorkestarskog zvuka u želji i da nas podsjete na slavne dane big band ere, ali i da uspostave dijalog sa savremenim dosezima na tom polju umjetničkog djelovanja. Dirigent Sarajevo Big Banda je Nenad Tešić.