Kultura
0

Baščaršijske noći: Kolektif Istanbul, turski i balkanski tonovi uz primjese funka i jazza

Klix.ba
U okviru jubilarnog 20. po redu Festivala Baščaršijske noći, 5. jula nastupa grupa "Kolektif Istanbul" u sali Bosanskog kulturnog centra, u 21:30 sati.

Koncert organizuje JU "Centar za kulturu Kantona Sarajevo", organizaciona jedinica Sarajevo art, u saradnji sa Ambasadom Turske u BiH i sa Yunus Emre Institutom.

Sa grupom na ovom koncertu nastupa izvanredni bugarski bubnjar Salif Ali, koji je stalni bubnjar u grupi pod nazivom "Svadbeni bend" čuvenog bugarskog klarinetiste Ive Papazova. Njihova muzika sadrži elemente tradicionalne folk i pop muzike, te funka i jazza.

Slušalac će imati priliku čuti spoj energičnih balkanskih plesnih ritmova i laganih anadolijskih melodija. Ukratko, njihova muzika je podjednako mješavina različitih uticaja, kao što je to i njihov rodni grad, Istanbul. Tokom deset godina, koliko postoji grupa, nastupali su na festivalima širom svijeta, između ostalog i na poznatom Montreux jazz festivalu.

Kolektif Istanbulu je nastao nakon jednog sastanka muzičara iz sela koji sviraju po feštama i svadbenim ceremonijama po "domovini", sa muzičarima čiji se muzički bekgraund fokusira na improvizaciju različitih modernih stilova iz Istanbula dajući jedan muzički kolorit ovog grada. "Gayda" (bugarski gajde), klarinet, saksofon, harmonika, tuba, udaraljke, bubnjevi – svi ti instrumenti odlikuju ovaj bend velikim bogatstvom zvuka koji kombinuje dinamčnost balkanskih fanfara sa dubinom anatolskog "bluesa".

Ansambl dobiva na intenzitetu i emocijama dolaskom pjevačice Asli Dogana, koja, kao glas na ovom projektu, prenosi izričaj i osjećaje narodnih pjesama. Kolektif Istanbulu je imao odlične nastupe, a najviše je podigao raspoloženje publike na svirkama na Jazz festivalu u Montrou, Muzičkom festivalu Schleswig-Holstein Musik Festival, SESC Pompeia i dr. Slušalac je izložen jednoj energičnoj balkanskoj spirali i dubini anatolskih melodija koje se jednom rječju isprepliću, jer muzika ne predstavlja ništa drugo do melting pot (lonac za taljenje), kao što je to i rodni grad Kolektif Istanbula.

Kolektif Istanbul se uglavnom temelji na muzičkim varijantama Istočne Evrope u smislu tradicionalnog turskog repertoara. Glavni kontekst ove muzičke namjere uglavnom se fokusira na "susret" anatolske i balkanske kulture uz primjese funka i jazza.

Ulaz na koncert je slobodan.