|

"Baščaršijske noći" dovode 1.500 izvođača s pet kontinenata

"Baščaršijske noći" dovode 1.500 izvođača s pet kontinenata
0
F
FENA
29.6.2006. u 12:53
0
komentara
0

dijeljenja
"Baščaršijske noći" dovode 1.500 izvođača s pet kontinenata
Ljetni festival "Baščaršijske noći" 1. jula na centralnoj sceni preko puta Vijećnice bit će otvoren nastupom mlade umjetnice, studentice generacije Muzičke akademije u Sarajevu Belme Šarančić.
Festivalski dani donijet će 44 programa kojima će se predstaviti više od 1.500 umjetnika, od kojih oko 500 stranih izvođača, članova ansambala i pojedinaca iz 34 zemlje s pet kontinenata svijeta.

Prvu festivalsku noć obilježit će i tradicionalna izložba članova ULUBiH-a, koja će pod nazivom "Rani radovi" biti otvorena u Kuršumli medresi.

Svečano otvaranje Festivala bit će popraćeno i Bečkim koncertom u izvedbi Sarajevske filharmonije pod dirigentskom palicom Emira Nuhanovića te u drugom dijelu programa "Najljepšim melodijama svijeta".

Izvršni producent "Baščaršijskih noći" Halid Kuburović naglasio je danas na pres- konferenciji u Sarajevu kako će
ovogodišnja manifestacija do 31. jula donijeti brojne zanimljive sadržaje koji će zadovoljiti različite ukuse i afinitete. Najveći dio festivalskog programa većinom će činiti muzička ponuda, različitih pravaca.

U oblasti klasične muzike, tri su značajna događaja. Festival tako 18. jula donosi gostovanje Simfonijskog orkestra Kairske opere u Domu vojske. Koncert Internacionalnog omladinskog simfonijskog orkestra bit će održan 13. jula pod nazivom "Neka živi Sarajevo". Orkestar čine mladi muzičari iz BiH, Njemačke i Francuske.

Internacionalni simfonijski orkestar mladih centralnoevropske inicijative predstavit će se sarajevskoj publici koncertom 20. jula, dok će 7. jula u Vijećnici premijerno biti izvedena opera "Vidona i Enej" pod dirigentskom palicom Rešada Arnautovića. Ovaj će događaj biti održan u sklopu obilježavanja 50 godina Muzičke akademije u Sarajevu.

Koordinator Festivala Alija Čengić najavio je oko 17 lokacija na kojima će se održavati festivalski programi te podsjetio kako je gotovo 200 ljudi uključeno u njegovu organizaciju.

I ovogodišnje izdanje "Baščaršijskih noći" donosi tri odvojena festivala - 17. međunarodni festival folklora, Pop-rock festival te Međunarodni festival sevdalinke, koji bi pod rukovodstvom Omera Pobrića trebao biti održan na ilidžanskoj ljetnoj pozornici.

Festival će biti prilika i za predstavljanje kratkog dokumentarnog filma "Isa-beg Ishaković", posvećen osnivaču urbanog Sarajeva, a rađen u režiji Aleksandra Jevđevića.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.