Inspirisan američkim velikanima
0

Barack Obama napisao knjigu za djecu

Sarajevo-x.com
Dvije sedmice nakon novembarskih izbora u SAD-u izaći će knjiga američkog predsjednika Baracka Obame. U knjizi su priče o američkim pionirima koje bi trebale inspirisati djecu, javlja "Associated Press".
Knjigom "Of Thee I Sing: A Letter to My Daughters" američki predsjednik odao je počast trinaesterici Amerikanaca. Od prvog predsjednika Georgea Washingtona, bejzbol-igrača Jackieja Robinsona do umjetnice Georgije O'Keeffe.

Knjiga će biti puštena u prodaju 16. novembra, a ostalih deset Amerikanaca o kojima je pisao predsjednik ostat će tajna.

Obama nije prvi predsjednik koji je pisao mladima. Jimmy Carter je također napisao knjigu objavljenu 1995. godine nakon što je napustio predsjedničko mjesto.

Theodore Roosevelt je sa piscem Henryjem Cabotom Lodgeom napisao knjigu 1895. godine, prije nego što je postao predsjednik.

Knjiga se vjerovatno neće moći kupiti u elektronskom formatu za Kindle, zbog nemogućnosti uređaja da prikazuje ilustracije. Ipak, moguće je da će se pojaviti u formatu prilagođenom Appleovom iPadu.

Obamin ugovor za dječije knjige uključuje i dohodak od njene audioverzije.

Na jesen izlaze mnoge knjige pisane o američkim predsjednicima, biografije Washingtona i Roosevelta, a i knjiga Georgea W. Busha naći će se u knjižarama sedam dana prije Obamine.