Kultura
0

Bar: Pisci zemalja bivše Jugoslavije na "Susretima pod starom maslinom“

FENA
Bar
Bar
Nastupom pisaca i pjesnika iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Hrvatske i Makedonije otvoren je XXI Međunarodni festival dječijeg stvaralaštva i stvaralaštva za djecu "Susreti pod Starom maslinom 2007.“ u Baru u Crnoj Gori.

Ovogodišnji dobitnik nagrade za ukupno stvaralaštvo za djecu "Stara maslina“ Luko Paljetak iz Dubrovnika po tradiciji je zasadio maslinu u parku maslina ispred "Pjesničkog kamena“ 21. po redu na mjestu gdje su ih sadili i dosadašnji laureati.

U skladu sa tradicijom ovogodišnji laureat u more je s broda bacio maslinov vijenac s porukom.

Bosanskohercegovački književnik Irfan Horozović danas je, zajedno sa ostalim učesnicima ove manifestacije kulture, predstavio dio svog stvaralaštva za djecu učenicima u Virpazaru i Budvi.

U okviru ove manifestacije dodijeljene su nagrade za najbolji literarne radove pristigle o temi "Šapat masline“, a treće mjesto osvojila je Mirna Kulenović učenica Osnovne škole "Isak Samokovlija" iz Sarajeva.

Postavljena je i međunarodna grupna izložba crteža "Molim Vas…nacrtaj mi ovcu“, autora Dušana Pop Đurđeva iz Novog Sada.

Izložba je inspirisana djelom Antoana de Sent-Egziperija "Mali princ“ a predstavlja radove 140 autora iz sedam zemalja.

Organizator Međunarodnog festivala je Kulturni centar Bar, a prošlogodišnji laureat "Susreta pod starom maslinom" bio je bh. pjesnik Šimo Ešić.