Kultura
0

Bar: Na "Susretima pod starom maslinom" Luko Paljetak ovjenčan Maslinovim vijencem

FENA
Međunarodni festival dječijeg i stvaralaštva za djecu "Susreti pod Starom maslinom" završen je prigodnim svečanim skupom, u dvorcu kralja Nikole, u Baru na kojem je ovogodišnjem laureatu akademiku Luki Paljetku iz Dubrovnika uručen vijenac od maslinovih grančica i prestižno priznanje.

Uime organizatora Festivala, direktor Kulturnog centra Bar Ćazim Nikezić poklonio je laureatu umjetničku sliku iz fundusa galerije Velimira A. Lekovića, a Baranin Mijo Ulama, proizvođač crmničkog vina, slavljeniku je uručio poklon.

Akademik Luko Paljetak svestrani je umjetnik, a za Fenu je kazao da je za djecu počeo pisati onda kad je shvatio da djetinjstvo iz njega nestaje. Istaknuo je i to da mnoga djeca lijepo pišu, ali da odrasli u njima treba da prepoznaju te vrijednosti.

Pjesnički karavan iz BiH, Srbije, Crne Gore, Hrvatske i Makedonije, okupljen na manifestaciji "Susreti pod Starom maslinom", družio se četiri dana s osnovcima Bara, Virpazara, Ulcinja, Budve i okolnih mjesta. Recitirali su im svoje stihove i afirmirali stihove što su ih napisala djece.

U okviru ove manifestacije dodijeljene su nagrade za najbolje literarne radove pristigle o temi "Šapat masline“, a treće mjesto osvojila je Smirna Kulenović, učenica Osnovne škole "Isak Samokovlija" iz Sarajeva.

Postavljena je i međunarodna grupna izložba crteža "Molim Vas…nacrtaj mi ovcu“, autora Dušana Pop Đurđeva iz Novog Sada. Izložba je inspirirana djelom Antoana de Sent-Egziperija “Mali princ“, a predstavlja radove oko 140 autora iz sedam zemalja. Radi se o ciklusu koji je premijerno predstavljen na susretima dječijih pisaca "Vezeni most" u Tuzli, a namjera je proširivanje te, kako kaže autor, priče o ljubavi i prijateljstvu.

Međunarodni festival dječijeg i stvaralaštva za djecu "Susreti pod Starom maslinom" je tradicionalna manifestacija koja se održava u sjenci jednog od triju najstarijih maslinovih stabala na svijetu, na mjestu nazvanom "Mirovica", odakle dječiji pisci i pjesnici iz zemalja bivše Jugoslavije već 21 godinu šalju poruku mira, ljubavi i dobrote širom svijeta da bi svijet postao ljepši, topliji, humaniji i ličio djetetu.

Prošlogodišnji laureat susreta "Pod Starom maslinom" bio je bh. pjesnik za djecu Šimo Ešić, a ove godine BiH je predstavljao Irfan Horozović.