Kultura
36

Banjalučki Čiča zauzeo treće mjesto na listi najpopularnijih svjetskih murala

Piše: T. Č.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Iako je posljednji mural koji je oslikan u Banjoj Luci, pod nazivom Čiča, izazvao veliku raspravu, kako na društvenim mrežama i internet portalima, tako i među stanovnicima grada na Vrbasu, on je prema ocjeni poznatog portala koji prati ovu vrstu umjetnosti Street Art News na listi 10 najpopularnijih murala za oktobar zauzeo treće mjesto.

Mural je oslikao bugarski umjetnik Božidar Simeonov Bozko, diplomirani slikar Akademije umjetnosti Univerziteta u Sofiji.

Kako kažu u Udruženju Flaster, zahvaljujući kome je Banja Luka danas bogatija za tri murala i ima svojevrsnu galeriju na otvorenom, mural je i tokom svog nastanka izazvao veliku pažnju prolaznika. I dok su jedni tvrdili da banjalučki Čiča djeluje morbidno i depresivno, drugi nisu razumjeli šta je uopće sporno sa Čičom.

U Flasteru kažu da je logično da je ovaj mural nešto drugačiji od drugih jer je svojstven jedinstvenom stilu umjetnika koji inače crta i stripove za nekoliko različitih časopisa, a Čiča je jedan od likova iz njegovih stripova.