Predstava Kontrolni
59

Banjalučani sjajni na sceni, sutra zatvaranje Juventafesta

Klix.ba
U sklopu 6. internacionalnog festivala srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva Juventafest, na sceni Pozorišta mladih Sarajevo odigrana je predstava "Kontrolni" Gradskog pozorišta Jazavac iz Banje Luke.

Pozorišni komad koji govori o četiri prijatelja različitih karaktera i odgoja koji idu zajedno u školu, postavila je rediteljica Nikolina Friganović. "Kontrolni", u trajanju od 50 minuta, igra 11 srednjoškolaca, među kojima je i Nađa Knežević.

"Prvenstveno, drago mi je što smo prošli jaku selekciju za učešće na Festivalu. Ovo je veliki izazov za nas i pozorište. Smatram da je komad kojim se predstavljamo publici veoma dobar i da ćemo ostaviti jake utiske kako na publiku tako i na festivalski žiri", kazala je Knežević pred izlazak na scenu.

Igor Letić, koji s Knežević dijeli scenu, istakao je da je ovo dosta mlada predstava te se osvrnuo na samu radnju.

"Predstavu smo do sada igrali u Kostajnici i Banjoj Luci. Ona govori o klincima koji samo žele proći kontrolni test. Svaki od njih je čudan na svoj način, prikazuje se i ispoljavanje mržnje u razredu, neki se drogiraju, neki su u depresiji... Vjerujem u uspjeh ove predstave na Juventafestu", rekao je Letić koji je sa svojim drugarima iz predstave na kraju izvođenja nagrađen gromoglasnim aplauzom publike.

Predstave "Kontrolni“, "San ljetne noći“, "Niskomasni život“, "Samo san“, "Talas" te "Sve je u redu", koja će sutra zatvoriti ovogodišnji Juventafest, u utrci su za Grand Prix i Specijalnu nagradu žirija koji čine Emina Minka Muftić, Slađana Zrnić i Igor Pavlović.

Proglašenje najboljih i dodjela nagrada održat će se u Pozorištu mladih Sarajevo u ponedjeljak, 17. septembra, nakon izvođenja predstave "Sve je u redu" koja je na programu u 19 sati. Sat ranije bit će upriličen defile učesnika festivala koji počinje na Ajfelovom mostu, a završava na trgu ispred Narodnog pozorišta.

Također, posljednjeg dana Juventafesta, u Centru kulture i mladih Općine Centar, OJ Jelićeva, u 13 sati bit će upriličene prezentacije radionica lutkarstva, pozorišne maske, plesa te radionice "Perspektiva".

Ovogodišnji workshopovi namijenjeni učenicima i profesorima, realizirani su od petka do nedjelje, uz podršku lutkarke Jasminke Božute, redateljice Ade Sokolović, dramske pedagoginje Jadranke Korde Krušlin, glumca Matije Kezelea te plesača i plesnog pedagoga Željka Božića.

Kao i prethodnih dana, ulaz na posljednju predstavu ovogodišnjeg festivala je slobodan.