Banja Luka: Promovirana publikacija 'Kultura sjećanja'

F
FENA
5.12.2009. u 17:30
0
0
Banja Luka: Promovirana publikacija 'Kultura sjećanja'
0
Banja Luka: Promovirana publikacija 'Kultura sjećanja'
"Kultura sjećanja - historijski/povjesni lomovi - 1945. godina u memoriji nacija", naziv je publikacije koja je danas predstavljena u Banjoj Luci. Sadrži istraživačke priloge 16 hrvatskih, srpskih i bošnjačkih autora, koji su pokušali da objasne zašto je kulturno pamćenje podložno oblikovanju i instrumentaliziranju.
Profesor na Fakultetu političkih nauka u Zagrebu Tihomir Cipek ukazao je na činjenicu da sadašnja generacija ne može biti odgovorna za našto što se u prošlosti dešavalo, ali da se svijest o određenim događajima mora razvijati i mora postojati.

„Ovo je jedan pokušaj da se na naučnom nivou ljudi suoče s prošlošću. Ideja je bila da se propita kako različite nacije, i različiti diskursi unutar nacija, doživljavaju prelomne godine, 1918., pitanje nastanka Jugoslavije, 1941. i početak Drugog svjetskog rata, zatim 1945. godinu vezano za žrtve“, pojasnio je Cipek.

Publikacija Kultura sjećanja je nastavak dva zbornika koji su u ovoj ediciji tematizirali prelomne godine 20. vijeka.

Tema 1945. živa je i danas, smatraju autori, ne samo zbog svoje relativne istorijske blizine nego zbog svog epohalnog značenja i, ponajprije, zahvaljujući svojim učincima i još živom djelovanju na evropsku i svjetsku historiju kao i na forme i sadržaje historijskog pamćenja, sve do danas.

Publikacija je štampana uz pomoć Fondacije Friedrich Ebert.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: