Kultura
0

Banja Luka: Promovirana publikacija 'Kultura sjećanja'

FENA
"Kultura sjećanja - historijski/povjesni lomovi - 1945. godina u memoriji nacija", naziv je publikacije koja je danas predstavljena u Banjoj Luci. Sadrži istraživačke priloge 16 hrvatskih, srpskih i bošnjačkih autora, koji su pokušali da objasne zašto je kulturno pamćenje podložno oblikovanju i instrumentaliziranju.

Profesor na Fakultetu političkih nauka u Zagrebu Tihomir Cipek ukazao je na činjenicu da sadašnja generacija ne može biti odgovorna za našto što se u prošlosti dešavalo, ali da se svijest o određenim događajima mora razvijati i mora postojati.

„Ovo je jedan pokušaj da se na naučnom nivou ljudi suoče s prošlošću. Ideja je bila da se propita kako različite nacije, i različiti diskursi unutar nacija, doživljavaju prelomne godine, 1918., pitanje nastanka Jugoslavije, 1941. i početak Drugog svjetskog rata, zatim 1945. godinu vezano za žrtve“, pojasnio je Cipek.

Publikacija Kultura sjećanja je nastavak dva zbornika koji su u ovoj ediciji tematizirali prelomne godine 20. vijeka.

Tema 1945. živa je i danas, smatraju autori, ne samo zbog svoje relativne istorijske blizine nego zbog svog epohalnog značenja i, ponajprije, zahvaljujući svojim učincima i još živom djelovanju na evropsku i svjetsku historiju kao i na forme i sadržaje historijskog pamćenja, sve do danas.

Publikacija je štampana uz pomoć Fondacije Friedrich Ebert.