Kultura
1

"Banja Luka od okupacije do slobode": Izložba od posebnog značaja za grad

Piše: G. D.
(Foto: Klix.ba)
Povodom 22. aprila, Dana Banje Luke, u Muzeju RS otvorena je istorijska izložba "Banja Luka od okupacije do slobode (1941-1945)".

Ovom izložbom Muzej RS dao je svoj doprinos obilježavanju 70. godišnjice oslobođenja Banje Luke u Drugom svjetskom ratu.

Autor izložbe je kustos istoričar Milenko Đorđević, a idejno rješenje i postavku je uradila Ljilja Korać, viši muzejski tehničar - dokumentarista. Na izložbi su predstavljeni najvažniji događaji i ličnosti, koji su obilježili ovaj značajan istorijski period kada je Banja Luka pretrpjela veliko stradanje, kako u ljudskom, tako i u materijalnom pogledu.

Izložba sadrži fotografije, dokumente, vojne uniforme, oružje, vojne karte sa prikazom ratnih operacija i tadašnju štampu. Od posebnog su značaja fotografije koje su prvi put prikazane upravo na ovoj izložbi.

"Istorija Banje Luke u Drugom svjetskom ratu od posebnog je značaja za ovaj grad bogate i burne prošlosti. Stanovništvo Banje Luke, naročito mlađe generacije, o ovom značajnom periodu u istoriji grada, nažalost, ne zna mnogo. Ponekad je i takvo oskudno znanje zasnovano na pogrešno interpretiranim istorijskim činjenicama, čemu doprinose nedostatak dokumenata za objašnjenje nekih ključnih događaja“, rekao je Đorđević.