{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Banja Luka od okupacije do slobode": Izložba od posebnog značaja za grad

21.4.2015. u 21:28
1
58
"Banja Luka od okupacije do slobode": Izložba od posebnog značaja za grad
1
Povodom 22. aprila, Dana Banje Luke, u Muzeju RS otvorena je istorijska izložba "Banja Luka od okupacije do slobode (1941-1945)".
Ovom izložbom Muzej RS dao je svoj doprinos obilježavanju 70. godišnjice oslobođenja Banje Luke u Drugom svjetskom ratu.

Autor izložbe je kustos istoričar Milenko Đorđević, a idejno rješenje i postavku je uradila Ljilja Korać, viši muzejski tehničar - dokumentarista. Na izložbi su predstavljeni najvažniji događaji i ličnosti, koji su obilježili ovaj značajan istorijski period kada je Banja Luka pretrpjela veliko stradanje, kako u ljudskom, tako i u materijalnom pogledu.

Izložba sadrži fotografije, dokumente, vojne uniforme, oružje, vojne karte sa prikazom ratnih operacija i tadašnju štampu. Od posebnog su značaja fotografije koje su prvi put prikazane upravo na ovoj izložbi.

"Istorija Banje Luke u Drugom svjetskom ratu od posebnog je značaja za ovaj grad bogate i burne prošlosti. Stanovništvo Banje Luke, naročito mlađe generacije, o ovom značajnom periodu u istoriji grada, nažalost, ne zna mnogo. Ponekad je i takvo oskudno znanje zasnovano na pogrešno interpretiranim istorijskim činjenicama, čemu doprinose nedostatak dokumenata za objašnjenje nekih ključnih događaja“, rekao je Đorđević.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je Sarajevu potrebna nova koncertna dvorana?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: