Završen Internacionalni festival
0

Banja Luka: Ansambl iz Meksika pobijedio na "Dukatfestu 2012"

Piše: D. T.
Folklorni ansambl Estampas de Mexico je pobjednik ovogodišnjeg Internacionalnog festivala folklora "Dukatfest 2012", koji je u utorak navečer završen na tvrđavi Kastel u Banjoj Luci.

Tokom glasnja, žiri, koji su činili po jedan predstavnik država učesnica festivala i predsjednik žirija Milorad Kenjalović, je odlučio da nagrada za autentičnost pripadne predstavnicima Bosne i Hercegovine i KUD-u Pronija iz Prnjavora, dok je najbolji stil imala folklorna grupa Gymnik iz Slovačke.

Nagrade najboljima na tvrđavi Kastel uručio je gradonačelnik Banje Luke Dragoljub Davidović, a brojni građani sinoć su imali priliku da pogledaju igre, folklor, nošnje i energiju 11 ansambala, koji su u grad na Vrbasu došli sa tri kontineta.

Tokom četiri dana trajanja festivala publika je, osim plesnih igara imala priliku pogledati i reviju nošnji zemalja učesnica, kao i izložbu suvenira.

Također, osim Banje Luke, folklorni ansambli su se predstavili i u još nekoliko gradova BiH. Ovaj priznati internacionalni festival je karakterističan po tome što svake godine približava kulturu različitih zemalja svijeta, ali i promoviše kulturnu baštinu naše zemlje.