U režiji Sulejmana Kupusovića
0

"Balkanski špijun u Sarajevu" će vratiti publiku u pozorište

FENA
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba (Foto: D. S./Klix.ba)
Izudin Bajrović i Sulejman Kupusović (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo u četvrtak će premijerno biti izvedena predstava "Balkanski špijun u Sarajevu" po tekstu Dušana Kovačevića "Balkanski špijun" u adaptaciji i režiji Sulejmana Kupusovića.

Na pres-konferenciji upriličenoj povodom premijere predstavnicima medija obratili su se reditelj predstave Sulejman Kupusović, glumci Izudin Bajrović, Zana Marjanović, Ejla Bavčić-Tarakčija, Aldin Omerović, te scenografkinja i kostimografkinja Marijela Hašimbegović.

Kupusović je rekao da će ovo biti još jedna od predstava u njegovoj režiji koja će vratiti publiku u pozorište. Kako kaže reditelj Kupusović riječ je o dopadljivoj komediji, ali koja ima i svoj satiričan odnos prema aktuelnom vremenu.

Istakao je da je ovo prvi put da se tekst Dušana Kovačevića, autora poznatog po brojnim dramskim tekstovima, izvodi na sceni Narodnog pozorišta.

Kupusović je rekao da Kovačević ne da mu se rade intervencije na tekstu, ali da je ovu adaptaciju odobrio.

Kad je riječ o kartama za predstavu karte za premijeru i reprize već su rasprodane.

Izudin Bajrović koji u predstavi glumi Sabahudina Čvorovića (u originalu Ilija Čvorović) rekao je da je to rizična uloga koju je teško odigrati nakon Danila Bate Stojkovića. Ipak Bajrović ističe da je radnja prebačena u drugo vrijeme i drugi kontekst pa da nema paralela.

Zana Marjanović je istakla da je ovom adaptiranom tekstu privuklo to što predstava komunicira sa svim onim što se danas dešava.