|

Balkanski književni susreti u Parizu

Balkanski književni susreti u Parizu
0
F
FENA
15.11.2007. u 14:46
0
komentara
0

dijeljenja
Balkanski književni susreti u Parizu
"Od tinte i egzila: Balkan" moto je Sedmih književnih susreti koji će od 30. novembra do 2. decembra biti održani u Maloj dvorani kulturnog centra "Georges Pompidou" u Parizu.
Uzvanici Sedmih književnih susreta u Parizu su: David Albahari, Vladimir Arsenijević, Velibor Čolić, Rajko Đurić, Elvira Dones, Dejan Dukovski, Sabri Hamiti, Nihad Hasanović, Miloš Lazin, Adrian Moreski, Predrag Matvejević, Kolja Mičević, Joseph Nađ, Boris Pohar, Nenad Popović, Mireille Robin, Darko Rundek, Slobodan Šnajder, Biljana Srbljanović, Luan Starova, Brina Svit, Biljana Tutorov i Ornela Vapst.

Za razliku od prethodnih skupova, Sedmi susreti se zanimaju za cijelu oblast a ne jednu državu. Raspravljat će se o stvaralaštvu pisaca i umjetnika iz bivše Jugoslavije i Albanije. Događaj je jedinstven jer se u Francuskoj rijetko predstavljaju manifestacije čiji sadržaj nije "evropsko bure baruta", u udaljenom dijelu Evrope i njegovi zločinci, te ratovi. Ovoga puta radi se o kulturi.

Također će biti organizirani posebni "hommage" Ivi Andriću i Danilu Kišu.

U partnerstvu s oblasnom agencijom za pisanje i knjigu iz Akitanije /Aquitaine/, Nihad Hasanović(BiH) će boraviti u književnoj rezidenciji u Bordeauxu cijeli decembar.

Odgovorni iz "Beaubourga" će za vrijeme trodnevnih susreta upriličiti "okrugli sto" sa sadržjima: "Izgubljena zemlja i potrage novih identitieta", "Balkan i svjetski ratovi", "Raspršavanje jugoslavenske države i podjela kultura, traženje jezika
postjugoslavenske generacije autora".

Pariski glumci će čitati izabrane tekstove Ive Andrić, a Josef Nađ će izvesti svoje performanse, slijeđene čitanjem odlomaka iz zbirke "Šetnja i ožiljak" Danila Kiša.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.