Balet Fest
21

Balkan Dance project Vol. 2: Talentovani plesači s prostora bivše Jugoslavije donose čaroliju u NPS

Piše: M. N.
U okviru Balet Festa sarajevskoj publici večeras će se predstaviti međunarodna plesna grupa Balkan Dance project Vol. 2 koreografijama Igora Kirova "Kocka" te Aleksandra Ilića i Natalije Iwaniec "Poslije soneta". Grupu čine mladi talentovani plesači iz BiH, Srbije, Hrvatske, Slovenije i Makedonije.

Riječ je o free lance umjetnicima koji su školovani i rade savremenije, konceptualne stvari. Ova mlada ekipa nudi potpuno drugačiji pogled na balet i vrijedni su pažnje.

"Želeći saznati ko smo, gdje smo, zašto smo ovdje, da imamo potrebu uroniti u skriveni dio sebe i pronaći tajnu kako bismo dijelili trenutak života s nepoznatim na neočekivanom sastanku, govoriti riječi iz dubine naših srca o vlastitoj boli, saznati što je iza naših i drugih riječi… Podignemo zid kako bismo zaštitili svoje osjećaje... Mi, koji imamo hrabrosti pitati...", neka su od pitanja "Kocke" Igora Kirova.

Kirov i ilić su dva vrhunska imena u svijetu savremenog plesa današnjice, a angažirani su na projektima u cijeloj regiji. Kirov je direktor Baleta HNK u Splitu, a Aleksandar Ilić koreograf i osnivač Instituta za umjetnički ples u Beogradu.

Na daskama Narodnog pozorišta Sarajevo večeras će se predstaviti Mojca Majcen, Ema Janković, Branko Mitrović, Luka Živković i Jakša Filipovac.

Balkans Dance project je do sada nastupao širom Evrope, ali su zaplesali i na svjetskim binama.

Predstave "Kocka" i "Poslije soneta" bit će izvedene večeras s početkom u 20 sati