Jedinstven događaj
179

Baletni spektakl u Tuzli: "Orašar" na ledu oduševio publiku

Piše: A. K.
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Tuzlanska publika večeras je imala priliku uživati u jedinstvenom i neponovljivom umjetničkom događaju koji su za njih pripremili članovi Ruskog državnog baleta Sankt Peterburg. Oni su u SKPC Mejdan u Tuzli izveli dugo najavljivanu baletnu predstavu na ledu pod nazivom "Orašar".

Brojna publika koja je odlučila pogledati ovu uistinu neobičnu predstavu bila je u prilici uživati u umjetničkom djelu velikana klasične muzike Petra Iljiča Čajkovskog, koje je sa pozorišne scene pretočeno u izvedbu na ledenoj plohi.

"Orašar" na ledu je posebno zanimljiv jer se klasični balet izvodi na klizalištu koje je postavljeno u samoj dvorani, a pored originalnih kostima cijeli ugođaj dodatno su upotpunili i specijalni vizuelni efekti.

U ovom spektaklu učestvovalo je 27 profesionalnih klizača Ruskog državnog baleta Sankt Peterburg.

Oni su iznijeli priču o djevojčici koja ispod bora pronalazi nesvakidašnji poklon, drvenog orašara kojim se razbijaju orasi i s njime proživi čudesne dogodovštine u izmaštanom svijetu.

Glavne uloge u ovom komadu ostvarili su solisti Darja Kapustinska i Danijel Verdernjikov koji su se do dolaska u postavu Ruskog državnog baleta Sankt Peterburg bavili sportskim klizanjem, a u ovom sportu su dostigli svoj takmičarski maksimum.

Oni su kazali da balet na ledu predstavlja izuzetno zahtjevan umjetnički format u kojem je brojne elemente potrebno sastaviti u jednu funkcionalnu cjelinu.

Za ovu priliku morali su savladati i određene glumačke vještine, a da su u tome uspjeli dokazali su večeras u Tuzli.

"Sva priča klasičnog baleta prenesena je na led i svi elementi su prisutni uz muziku Petra Iljiča Čajkovskog. Mi se razlikujemo po tome što smo uspjeli prenijeti sve klasične elemente baleta na klizanje na ledu. U smislu kostimografije i klasične postave ništa ne nedostaje u predstavi, ali je to sve zajedno upakovano sa specijalnim efektima figurativnog klizanja", pojasnio je Verdernjikov. Večeras je tuzlanska publika prvi put imala priliku pogledati baletnu predstavu koja je izvedena na ledu.

Članovi Ruskog državnog baleta Sankt Peterburg u grad soli sa predstavom "Orašar" su stigli u okviru svjetske turneje koja se nastavlja gostovanjem u Srbiji, a potom Makedoniji i Bugarskoj.

Ruski državni balet osnovan je 1967. godine i baštini tradiciju škole klasičnog baleta.

Sekciju baleta na ledu čine profesionalni klizači, pobjednici olimpijskih igara, kao i svjetskih, evropskih i nacionalnih prvenstava.