Sutra i druga izvedba
119

Baletni spektakl "Orašar" oduševio publiku u BKC-u, pogledajte dio atmosfere

L. R.
Baletna predstava "Orašar" u sarajevskom BKC-u (Foto: I. Š./Klix.ba)
Baletna predstava "Orašar" (Foto: I. Š./Klix.ba)
Baletni spektakl "Orašar" večeras je svojom izvedbom u sarajevskom BKC-u oduševio prisutnu publiku.

Tako je sarajevska publika večeras imala priliku uživati u vrhunskom umijeću ukrajinskog baletnog ansambla Ukrainian Classical Ballet, koji su plesali uz skladbe Petra Iljiča Čajkovskog,

Iako je prva zabilježena izvedba "Orašara" bila 1892. godine, ova baletna predstava iz godine u godinu bila sve popularnija i postala simbolom božićnog ugođaja.

Također, solisti ovog ukrajinskog asambla potrudili su se da tradicionalnoj koreografiji dalju moderniji izgled te dodatno obogate svjetlosnim efektima i raskošnim kostimima.

Balet "Orašar" temelji se na djelu njemačkog pisca E.T. A. Hoffmana "Orašar i kralj miševa", a radnja je ispričana tradicionalnom baletnom koreografijom jednog od najpoznatijih koreografa, baletnog majstora i laureata mnogobrojnih nagrada i međunarodnih priznanja –Valerija Petroviča Kovtuna.

"Orašar" je priča o djevojci Klari koja na Badnju večer ispod bora pronalazi drvenog orašara s kojim doživi neobične situacije u svijetu mašte.

Podsjećamo, zbog velikog interesovanja, ova najpoznatija baletna predstava u svijetu imat će još jedno izvođenje u sarajevskom BKC-u već sutra s početkom u 20 sati.