Kultura
16

Balet "Romeo i Julija" u Narodnom pozorištu Sarajevo

Klix.ba
Na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo 12. marta. sa početkom u 19.30 sati, bit će izveden balet u dva čina "Romeo i Julija" za koji koreografiju potpisuje Ronald Savković koji je na moderan način samu priču i radnju smjestio u današnje doba.

U prvom činu radnja se odvija u filmskom studiju. Sve je u pripremi za snimanje Romea i Julije. Glumci se spremaju i vježbaju dok se namješta svjetlo, dotjeruju kostimi i šminka. Počinje snimanje scena sa Romeom, Mercutijem, Benvoliom - vraćanje kadrova, mijenjanje uglova svjetla.

Producenti dovode Tybalta i snimaju scene borbe sa Mercutijem.

U hotelskoj sobi Julija se priprema za crveni tepih i snimanje direktnog prenosa bala familije Capuleti. Na kraju te večeri završava se prvi dan snimanja.

Kasno te iste noći Julija se vraća u filmski studio i vježba svoju koreografiju za sutrašnje snimanje. U jednom trenutku shvati da nije sama – i Romeo je te iste noći odlučio održati probu za sutrašnje snimanje. Dok traje igra oni shvataju da su se zaljubili.

Sljedećeg dana, za vrijeme snimanja, desi se smrtni slučaj. U igri i šali Tybalt zaista rani Mercutja. Ekipa nastavlja snimanje njegove smrti, dok policija ne zaustavi kompletnu produkciju.

U drugom činu je posve druga realnost, riječ je o stanju duše, padovima i usponima, snovima i njenoj težini.

U predstavi učestvuju solisti i ansambl Narodnog pozorišta Sarajevo

Ulaznice se mogu kupiti na balagajni Narodno pozorišta Sarajevo u terminu od 9 do 11.30 i 15.30 do 19.30 sati.