Gostovanje u NPS
11

Balet "Oni" Narodnog pozorišta Beograd ovacijama ispraćen u Sarajevu

Klix.ba
Na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo sinoć su ovacijama ispraćeni prvaci i solisti Baleta Narodnog pozorišta Beograd koji su izveli balet "Oni" koreografa Đorđa Makarevića.

Balet "Oni" dobio je prestižnu nagradu "Terpsihora" za najbolju režiju i koreografiju, kao i nagradu "Belgrade Edit Culture" za najbolju savremenu predstavu. Ovaj balet gostovao je i na prestižnom 13. Beogradskom Festivalu Igre predstavljajući Beograd i Srbiju, rame uz rame sa najvećim baletskim produkcijama i koreografima svijeta. Također, ova predstava pozvana je i na velike i značajne festivale u Meksiku, a sinoć je publika imala mogućnost da vidi ovu sjajnu predstavu u okviru festivala "Sarajevska zima“, čiji je dolazak omogućilo Vijeće za regionalnu saradnju ( Regional Cooperation Council - RCC).

Jedna naizgled mirna i povučena porodica svojim žrtvama načinila je da najmanje 15 mladih djevojaka na surov način izgubi svoje nevine živote. Isprepletena istinita životna priča, prožeta različitim emocijama, apsolutno nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Bilo je fascinantno vidjeti kako je mladi koreograf Đorđe Makarević uspio ovako ozbiljnu i kompleksnu isitinitu priču postaviti na scenu i publiku vješto uvesti duboku u predstavu, tako da osjete i prožive emociju koju su doživjele žrtve pomenute priče.

"Primajuči misao zla, primamo samoga demona u tijelo... Zlo nije vidljivo, mi mu dajemo tijelo da bude vidljivo", rekao je autor Đorđe Makarević.