Nakon dužeg vremena
165

Balet "Don Quijote" na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo

Klix.ba
Baletna predstava "Don Quijote" na koju koreografski i rediteljski potpis stavlja gost iz Francuske Ronald Savković, na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo bit će izvedena u utorak, 16. maja, sa početkom u 19:30 sati.

Predstava je rađena na temelju jednog od najvećih književnih djela u historiji svjetske literature "Don Quijote" španskog pisca Miguela de Cervantesa.

Kao predložak za baletni libreto izabrana je jedna epizoda o ljubavi Basilia i Quiterije iz drugog dijela Cervantesovog romana u kojem se govori o tome kako je lukavi mladić Basilio na prevaru dobio ruku svoje drage Quitarije.

Značajno je istaknuti da će, uz domće soliste i ansambl Baleta NPS, svoj doprinos na sceni dati i baletski igrač Petar Dorčevski koji će utjeloviti ulogu Basilia.

Dorčevski je rođen u Srbiji, a svoje prve baletske korake naučio je u baletskoj školi "Lujo Davičo" u Beogradu kod profesorice Mirjane Nesić. Već u toku svoga baletskog školovanja bio je angažovan u Narodnom pozorištu Beograd i učestvovao u predstavama "Don Quijote", "Labudovo jezero", "Romeo i Julija", "Uspavana ljepotica", "Onjegin" itd. Usavršavao se u baletskoj školi "Princess Grace Academy" u Monaku (2004). Iste godine upisuje je baletsku školu Bečke državne opere, gdje je plesao u Balanšinovoj produkciji i u baletu "Prazan prostor" koreografa Renata Zanella. Sezonu 2005/06. proveo je u Državnoj i Narodnoj operi u Beču i igrao u predstavama "Alisa u zemlji čuda", "Coppelia", "Uspavana ljepotica" i "Spartakus".

Sljedeće sezone angažovan je u Slovačkom narodnom pozorištu gdje pleše u "Bajaderi", „Le Corsaire“, „Labudovom jezeru“, "Krcku oraščiću", "Spartakusu", "Uspavanoj ljepotici" i "Les Sylphides". Bio je finalista Internacionalnog baletskog takmičenja u Beču. Član je SNG Opere i baleta Ljubljana od 2006. godine. Od 2013. gostujući je igrač u Balletu im Revier (Njemačka).

Plesao je predstavama: "Ko je jači", "Romeo i Julija" (Romeo,Tybalt), "Arhitektura tišine", "Tango za Rahmanjinova", "Picko i Packo" (Packo), "Mozart vs. Schumann", "Labudovo jezero" (Princ Seagfrid), "Bajadera" (Solor), "Les Sylphides" (James), "Don Quijote" (Basil), "Krcko oraščić" (Princ), "Tristan i Izolda" (Kralj Mark), "Apolon i muze".

Dobitnik je nagrade "Lydia Wisiak“ za ulogu Tibalta u predstavi "Romeo i Julija" Sergeja Prokofjeva i za solo u baletskoj večeri "Mozart vs. Schumann".

Dramaturgiju i izbor tekstova uradio je Darko Lukić, scenografiju Josip Lovrenović, a raskošne kostime potpisuje Amna Kunovac-Zekić.

Ulaznice možete kupiti na blagajni Narodnog pozorišta Sarajevo.