Kultura
260

Balerine i baletan iz Zenice na takmičenju u Bugarskoj osvojili sedam medalja

Klix.ba
Iskra Nadžak - karakterni balet (Foto: Ars Centar)
Balerine i baletan Baletnog studija i Baletno-muzičke škole "Ars centar" iz Zenice vratili su se sa evropskih kvalifikacija u Bugarskoj za svjetsko plesno takmičenje "DWC" gdje su osvojili tri zlatne, dvije srebrne i dvije bronzane medalje.

Trinaest balerina i jedan baletan sa koreografijama iz modernog i klasičnog baleta, jednom karakternom varijacijom i jednom grupnom koreografijom na takmičenju koje je 7. marta održano u Bugarskoj ostvarili su zapažene rezultate i u svoju domovinu se vratili sa sedam medalja.

Sa dvije zlatne medalje u karakternom i modernom baletu okitila se Iskra Nadžak, a još jednu zlatnu medalju je dobila i Amina Karić (moderni balet). Berina Cogo osvojila je srebrnu medalju u klasičnom baletu, a još jedno srebro osvojila je i grupna koreografija sa djevojčicama: Anđela Dizdar, Nejra Strika, Aida Delić, Alma Nasić iz Baletnog studia "Ars centar" Zenica i Amina Ćosić, Anastazija Ilijeva (Baletni studio "Ars centar" - Kakanj) u kategoriji modernog baleta. Trećeplasirane je bio Hamdija Cerić (moderni balet) i balerina Sajra Spahić (klasični balet).

S obzirom na veliku konkurenciju i ove godine kao i prošle, bodovanje je bilo presudno za odlazak na svjetsko plesno takmičenje, te svi nagrađeni nisu se plasirali dalje. Međutim, Bosnu i Hercegovinu na Svjetskom prvenstvu u plesovima koje će se održati u junu 2015. godine u Rumuniji, predstavljati će Iskra Nadžak i Džena Sačak.

Mlada balerina Iskra Nadžak koja će ponovo predstavljati Bosnu i Hercegovinu na velikom takmičenju je istakla da je zadovoljna sa dva osvojena zlata na kvalifikacijama i plasmanom na Svjetsko prvenstvo i da spremna očekuje nova takmičenja.

Direktorica "Ars centra" Biljana Trifković čestitala je svim takmičarima na sjajnom plasmanu i poželjela im još mnogo uspjeha u daljem radu.

"Pohvale svakako idu nastavnici baleta Emini Stojšić koja je vrijedno radila i pripremala takmičare, te cijelom Ars timu koji svojim entuzijazmom i profesionalnoću postižu dobre rezultate. Oni na najbolji način oslikavaju pozitivnu sliku grada i države i šalju poruku da voljom, željom, radom i ljubavlju nema prepreka u ostvarivanju ciljeva, a jedan od ciljeva je sigurno baletnu umjetnost u našem gradu , državi, podići na jedan viši nivo koji zaslužuje", izjavila je Trifković.

Iz Ars centra su se zahvalili Gradu Zenica, općini Kakanj, te firmama RMLH i ALMY Zenica koji su pomogli u realizaciji odlaska takmičara za Bugarsku na ovo prestižno takmičenje i svojim donacijama pomogli roditeljima da se djelimično umanje troškovi putovanja.

Trifković je izrazila razočarenje gdje su za realizaciju dječije baletne predstave "Uspavana ljepotica" dobili tek 1.000 KM, ali pozivaju sve sugrađane da im se pridruže na predstavi koja će biti izvedena 5. aprila u okviru manifestacije "Zeničko proljeće".

"Jedno je sigurno, na premijeri će se naći stotinjak balerina iz Zenice i Kaknja, kao i polaznici baletno muzičke škole i Dječijeg hora 'Ars centra', a kako će to u konačnici izgledati ostaje da se vidi. Nada je u eventualnim sponzorima koji se očekuju kao podrška ovom sjajnom projektu", dodala je Trifković.

Balerine će već 20. marta učestvovati na novom takmičenju "WBC" koje okuplja baletne plesače iz cijele Evrope, a koji se profesionalno bave baletom duži niz godina i isključivo se takmiče na špicama (špic baletanke) po čemu je ovo takmičenje sa predznakom profesionalno. Zeničke balerine koje će učestvovati na ovom takmičenju su Berina Cogo, Zerina Mujčić, Sajra Spahić i Iskra Nadžak.