Narodno pozorište
0

"Balada o Omeru i Merimi" 12. oktobra

FENA
Praizvedbom teksta Ferida Sokolovića "Balada o Omeru i Merimi", koji je adaptirao i režirao Sulejman Kupusović, 12. oktobra će na sceni Narodnog pozorišta zvanično početi nova teatarska sezona u toj kući.

Riječ je o savremenom i prvom Sokolovićevom dramskom tekstu. Predstavu će iznijeti obimna postava od čak 16 glumaca nekoliko generacija, od onih najmlađih do bardova glumišta, kao što su Vladimir Jokanović i Nada Đurevska.

Lik Omera utjelovit će mladi Adnan Hasković, dok je uloga Merime povjerena istoimenoj studentici treće godine glume Merimi Lepić.

Potpis scenografiji dala je Marijela Margeta-Hašimbegović, kostimima Amela Vilić, a muzici Asim Horozić.

Ferid Sokolović je na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu naglasio da tekst bitno ističe mržnju kao element života koji danas živimo. Motivaciju je našao u bosanskoj realnosti gdje je gotovo svakodnevna priča o mržnji i sukobu ni zbog čega.

I ljubav je moguća, dodaje Sokolović, i živi u izvjesnom obliku - kroz nekoliko motiva i situacija, a sve drugo je ono što danas živimo.

"Ljudima su svojstvena i ljubav i mržnja i zavist. Želio sam pokazati te konstantne vrijednosti - uvijek postoji sukob dobra i zla", istaknuo je autor, naglasivši da svi živimo neki apstraktni život u kojem je otuđenost čovjeka od samoga sebe danas potpuno evidentna.

Sokolović upravo u tome vidi današnje bh. društvo - kroz odnos mržnje i otuđenosti kao konstantnog procesa i ljubavi koja se s tim sukobljava ili ga nadživljava.

Za reditelja Kupusovića riječ nije o bajkovitoj priči koja će biti "narodnjačka". Ovo je, kazao je, vrlo ozbiljna drama - bh. Romeo i Julija stavljeni u domaći kontekst.

Priča ukazuje i na jedan od unutarbošnjačkih sukoba koji su stalno tu, pri čemu se postavlja pitanje koliko ljubav u takvim okolnostima ima šanse za pobjedu.

Kupusović gledaocima obećava dirljivu predstavu u čiju je realizaciju dao sebe i maksimalan trud.

Premijernoj će izvedbi u 19.30 sati prethoditi otvaranje izložbe "Scenografske slike" Marijele Margete, što će biti njena druga izložba u Narodnom pozorištu. Postavkom će biti predstavljen njen scenografski rad kroz 15 odabranih projekata u posljednjih sedam godina.

Prve će reprize "Balade o Omeru i Merimi" biti održane 13. i 15. oktobra.