Veliki uspjeh bh. autora
9

Bajramović pobjednik Heartefactovog konkursa, Skenderagić među 5 najboljih

L. K.
Benjamin Bajramović
Benjamin Bajramović
Pobjednik devetog Heartefactovog regionalnog konkursa za najbolji savremeni angažovani cjelovečernji dramski tekst je Benjamin Bajramović iz Sarajeva i to sa dramom "Bordel Eden“.

To je odlučio ovogodišnji žiri u sastavu: Leon Lučev, filmski i pozorišni glumac, Biljana Srbljanović, dramska autorica, i Ermin Bravo, pozorišni i filmski glumac.

Tokom online proglašenja pobjednika gdje je navedeno da je na ovogodišnji konkurs pristiglo 80 drama iz skoro svih zemalja regiona, jednoglasnu odluku žirija je saopštio potpredsjednik žirija, Leon Lučev koji je istakao da su ove godine dominantne teme bile, društvena podjela uloga na vladaoce i podanike, siromaštvo, život u poznom kapitalizmu, patrijarhalna društva i njihov odnos prema ženama i manjinama, ali i teme koje su smještene u neke prohujale ratove, a koje zapravo, pričaju priče o našim društvima danas.

"Bajramovićev tekst je izuzetno zrelo i zaokruženo dramsko djelo koje na scenu izvodi mnoštvo likova, polazeći od stereotipnih uloga muškaraca u savremenom patrijarhalnom i postdemokratskom svijetu, kao anonimnim nosiocima opresivnog sistema koji se silom drži, a u susretu sa alternativnom ženskom porodicom, Madam Bordel i njene tri seksualne radnice, a ujedno je i metafora bilblijskih žena ili tri kćerke Shakespearevog Kralja Lira. Jezik drame je vješto isklesan, a radnja samo naizgled stoji u neprestanoj zaglavljenosti, u jednom istom nepopravljivom stanju. Tekst je duhovit i potresan, poetski i svakodnevni", saopštio je Lučev.

Pored pobjedničke drame, u izbor od pet najboljih drama su ušli i autori: Mirza Skenderagić (A drveće smo snajali), Stefan Aleksić (Bazen za Lazara Krmpotića), Aleksandra Jovanović (Jezero je stajaća voda), Predrag Štrbac (Telo aždahe).

Mirza Skenderagić
Mirza Skenderagić

Tokom proglašenja pobjednika koje je organizovano u sklopu Hfestival-a, posebno je izdvojena i drama bosanskohercegovačkog autora Mirze Skenderagića "A drveće smo sanjali", kao "nijansiran komad o ranama duše i masakriranom Prijedoru“. Ovo je Skenderagiću treće učešće na ovome najvažnijem regionalnom dramskom konkursu, a 2016. godine je pobijedio sa komadom "Probudi me kad završi“.

Nakon proglašenja pobjednika organizovano je i javno čitanje pobjedničke drame i to u izvedbi studenata druge godine Glume na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu.

Od 2009. godine Heartefact fond je posvećen stvaranju i jačanju kritičke svijesti u želji da kroz kreativnu i umjetničku formu aktivno učestvuje u stvaranju inkluzivnog i otvorenog društva. Nastao iz želje da novim autorima/autoricama stvori prostor u kome mogu da rade i djeluju, konkurs za savremeni angažovani dramski tekst, podstiče dijalog o važnim društvenim temama koje se tiču ljudskih prava, slobode govora, kolektivnog sjećanja i odgovornosti.