Kultura
0

Bajka "The Eyes Of A King" učinit će tinejdžerku novom JK Rowling?

Sarajevo-x.com
Britanska tinejdžerka je počela pisati već u 14 godini, a pet godina kasnije mnogi kritičari u Catherine Banner vide novu JK Rowling.

Danas devetnaestogodišnja Catherine Banner slavi izlazak svoje prve knjige "The Eyes Of A King", a već su u toku pregovori za snimanje filma.

"Dok sam odrastala, uvijek sam voljela priče i pisanje, a inspirisala me je i knjiga The Lion, The Witch And The Wardrobe. Kada sam bila mala, jedna od mojih omiljenih igara bilo je spajanje listova papira i kreiranje knjige sa pričama i slikama. Kasnije sam, poslije škole, provodila sate i sate pišući priče", otkrila je mlada spisateljica u intervjuu za Daily Mail.

"Knjigu sam počela pisati kada mi je bilo 14 godina, a običavala sam pisati poslije škole i vikendima. Pisala sam kadgod sam stigla, čak sam ponekad zapisivala nekoliko rečenica tokom nastave kako ih kasnije ne bih zaboravila."

[SLIKA]1[/SLIKA] Njeno neozbiljno piskaranje je ubrzo preraslo u bajku, čija se radnja dešava u Engleskoj i u paralelnom svijetu u izmišljenoj zemlji Maloniji. Glavni lik je mladi Leo North iz Malonije, koja je na rubu revolucije. Mladi Leo slučajno naleti na misterioznu crnu knjigu u snijegu, koja ima neobičnu moć. Riječi se počnu pojavljivati na stranicama, te otkriju porodične tajne i tajne Malonije, koje mogu promijeniti njegovu zemlju zauvijek.

Nakon što je završila svoju priču, tada 16-godišnja Britanka posjetila je sajam knjiga u Cambridgeu i upoznala se sa književnim agentom.

Zatim mu je poslala svoje prvo djelo, koje ga je oduševilo, te je postigao dogovor sa izdavačkom kućom Random House Children's Book za objavu njene bajke, koja je zamišljena kao prvi dio trilogije.

Mlada tinejdžerka je već završila drugu knjigu, te započela s pisanjem posljednje knjige trilogije, za koju mnogi smatraju da će doživjeti uspjeh kakav su doživjele knjige o Harryju Potteru književnice JK Rowling.

"Ima izvanredan talenat i definitvno je spisateljica čiji rad treba pratiti. Napisala je briljantnu knjigu, koja ima dinamičnu radnju, odlične likove i pravi avanturistički duh, zbog kojih ne možete prestati čitati.", kazala je Lauren Buckland, urednica u izdavačkoj kući Random House Children's Books.

Catherine Banner je već najavila i četvrtu knjigu, koja će biti "nešto posve drukčije" od trilogije.