Kultura
3

"Bajka o ribaru i ribici" odigrana na sceni Centra za kulturu

Klix.ba
Na sceni Centra za kulturu Sarajevo u četvrtak je odigrana predstava za djecu "Bajka o ribaru i ribici" za mališane iz Doma za djecu bez roditeljskog staranja i SOS Dječijeg sela Sarajevo te polaznike vrtića "Čarobna kućica" i "Tvornica radosti" koji djeluju u okviru Javne ustanove Djeca Sarajeva.

Uz generalno pokroviteljstvo Općine Centar, koja je osnivač Javne ustanove Centar za kulturu, realizaciju ove predstave pomogli su Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo i Općina Stari Grad.

Poznati motiv mnogih bajki - ribar i zlatna ribica, tek je podsticaj koji u tekstu Mirsada Bećirbašića prerasta u autentičnu, razigranu ljubavnu priču između dječaka-ribara i djevojčice-ribice koji ne mogu jedno bez drugog. A dvije želje kad se sretnu postaju stvarnost, osnovna je poruka ovog pisca. Predstava uspostavlja direktnu komunikaciju sa gledalištem koje također postaje aktivan učesnik priče o ljubavi.

Tekst je u ovoj predstavi, koja je premijerno izvedena 1987. godine, naišao na kreativne interpretatore Elmu Ahmetović i Senada Bostandžića, pa obogaćen muzičkim numerama dopire do ritma dječijih osjećaja i mašte.