16. susreti pozorišta lutaka
0

"Bajka o pravdi i nepravdi" teatra iz Istočnog Sarajeva

FENA
U okviru 16. susreta pozorišta lutaka BiH u Bugojnu članovi Forum teatra-Scene za djecu Istočno Sarajevo predstavili su se "Bajkom o pravdi i nepravdi“, rađenoj po tekstu bugarske spisateljice Marijete Angelove.

Riječ je o predstavi koja je premijerno izvedena prije osam godina, karakterističnoj po upotrebi tradicionalne ginjol lutke, čiju su ulogu na odličan način interpretirali Nevena Rosuljaš i Vedran Đekić. Scenografiju za predstavu uradila je Iva Hadžijeva a muziku Peđa Hart.

"Nažalost, iako predstavlja alfa i omegu lutkarstva ginjol lutka u BiH je gotovo nestala. To su lutke koje se pokreću rukama, čiji je izraz i karakter lika urađen umijećem kreatora lutaka“, riječi su reditelja Vitomira Mitrića.

Ovakve lutke ne mogu se vidjeti na akademijama pa je i zbog toga značaj predstave ogroman, kaže.

Pozorište mladih iz Sarajeva na Festivalu u Bugojnu je izvelo predstavu „Bor visok do neba“, po tekstu Stevana Pešića, a u režiji Drage Buke, a Dječije pozorište Pinokio iz Tuzle "Srećko među bubama“.

Predstavu pod nazivom "Aždaja iz Vojteške ulice“ odigrali su članovi Dječijeg pozorišta Republike Srpske iz Banje Luke.

U četvrtak će u donjovakufskom Domu kulture u 11 sati biti odigrana predstava "Kad se ženi kralj Vrdalj“, Lutkarskog kazališta iz Mostara.

U istom terminu na pozorišnim daskama bugojanskog KSC-a„ Bajke iz stare sehare“, odigrat će Lutkarski teatar SALE iz Tuzle.

U 16 sati najavljen je susret s pjesnikom i dramskim autorom Ismetom Bekrićem a u 17 sati predstava mostarskog Lutkarskog kazališta bit će odigrana i u Bugojnu.