Kultura
0

"Babettina gozba" u programu Sarajevske zime

Sarajevo-x.com
Scena iz filma
Scena iz filma
U sklopu programa 28. Međunarodnog festivala Sarajevska zima, u ponedjeljeak 20. februara, sa početkom u 18 sati bit će prikazan film Babettina gozba (Babette's Feast).

Tom prilikom će Ivan i Đurđica Sorensen, te Karsten Fiedelius govoriti o djelu Karen Blixen.

Đurđica Žlebačić Sorensen je rođena 1950. godine u Zagrebu. Prevoditeljica je sa danskog jezika, između ostalih djela Hansa Christiana Andersena.

Ivan Z. Sorensen rođen je 1949. u Danskoj. MA (Master of Arts) u skandinavskoj književnosti i povijesti religije, bivši kustos u muzeju Karen Blixen u Danskoj, predavač i autor nekoliko knjiga i članaka o Karen Blixen, Hans Christian Andersenu i Soren Kierkegaarda.

Film Babettina gozba režirao je Gabriel Axel, 1987. godine. Ovo je prvi danski film koji je osvojio nagradu Oskar za Najbolji strani film. Rađen je po osnovu teksta Karen Blixen.

Na pustoj obali Danske žive Martina i Phillippa, prelijepe kćeri pobožnog svećenika koji propovijeda spasenje kroz proces odricanja. Obje djevojke žrtvuju svoje mladenačke strasti za vjeru i dužnost, te čak i nakon mnogo godina nakon smrti svoga oca, održavaju njegova stroga učenja živima među lokalnim stanovništvom. No, s dolaskom Babette, tajanstvene prognanice iz građanskog rata u Francuskoj, život sestara i njihovog gradića počinje se drastično mijenjati.

Uskoro, Babette ih uspjeva nagovoriti da probaju nešto zaista nezamislivo- pravi francuski gurmanski objed! Njena gozba, naravno šokira stroge starješine mjesta. Ko je zapravo ta neobično nadarena Babette, koja je užasnula ovaj pobožni gradić prijetnjom gubitka vlastitih besmrtnih duša zbog uživanja u previše zemaljskih užitaka?