Kultura
0

Azra Turković na listi Svjetske triatlon unije

Sarajevo-x.com
Triatlon asocijacija u BIH iza sebe ima niz uspješno održanih takmičenja, kako domaćeg, tako i međunarodnog karaktera. O uspjehu asocijacije svjedoči i prošlogodišnji prijem u Evropsku triatlon uniju (ETU), kao i ovogodišnji prijem u Svjetsku triatlon uniju (ITU).

Kao prva iz BIH na listi Svjetske triatlon unije našla se Azra Turković, aktuelna državna prvakinja BIH, takmičarka koja je u Austriji među pet najboljih. Azra Turković je član Triatlon asocijacije u BIH i zaslužno se nalazi na listi Svjetske triatlon unije.

Azra je obezbjedila mogućnost učešća na Internacionalnim triatlon takmičenjima, na kojima će predstavljati svoju zemlju, te na taj način i u ovoj sportskoj disciplini uticati na promijenu imidža BIH na međunarodnoj sceni.

Očekuje se da će ova nadasve uspješna sportašica u naredne četiri godine uspjeti ispuniti Olimpijsku normu, te biti prvi predstavnik naše zemlje u triatlonu na slijedećim Olimpijskim igrama.

Triatlon asocijacija ovih dana organizira II. Međunarodni duatlon kup "Igman 2008“ koji će se održati na Velikom polju Olimpijske planine Igman. Datum održavanja ovog takmičenja je 16. februar 2008 godine u 14.00 sati. Očekuje se učešće preko sto takmičara iz regiona i šire. Duatlon je disciplina koja se sastoji od naizmjeničnog: trčanje 5 km, vožnja bicikla 20 km i trčanje 2,5 km.

II Međunarodni duatlon kup "Igman 2008“ je uvršten i u program obilježavanja 24 godišnjice Olimpijskih igara u Sarajevu i manifestacije "Sarajevska zima“.

Pokrovitelji ove manifestacije su: Grad Sarajevo, Ministvo kulture i sporta Kantona Sarajevo,Turistička zajednica Federacije BIH, Turistička zajednica Kantona Sarajevo, Federalno ministarstvo kulture i sporta, Općina Trnovo, ZOI '84, hotel Maršal,

Dok su sponzori projekta; LIDO osiguranje, Sam Shop, Klimotehna, IN TIME TNT, Don caffe i Red bull.

Na prošlogodišnjem takmičenju prvo mjesto u muškoj konkurenciji na I. Međunarodnom duatlon kupu Igman 2007 osvojio je Gordan Petković iz Hrvatske, drugo Elvis Jahić iz BiH i treće mjesto osvojio je Danilo Drašković iz Srbije.

U ženskoj konkurenciji prvo mjesto pripalo je Kristini Škevin iz Hrvatske, druga je bila Vanja Simić iz Srbije, a treća Jovana Crnogorac također iz Srbije.

Triatlon asocijacija u BiH sa svojim aktivnostima nastavlja i dalje, a sve to s ciljem unaprijeđenja sporta kao zdravog načina života, te promocije triatlon sporta kao modernog sporta u BiH.