Priča o agresiji na BiH
0

FOTO / Ayse Kulin će Aidi Begić ponuditi da režira ekranizaciju 'Sevdalinke'

Piše: A. Dž.
Ayse Kulin
Ayse Kulin
Ayse Kulin, najtiražnija turska spisateljica bosanskog porijekla, namjerava ekranizirati svoj roman "Sevdalinka", priču o agresiji na Bosnu i Hercegovinu i stradanjima Bošnjaka, a u ulozi reditelja filma želi vidjeti Aidu Begić. To je jedan od razloga njenog boravka u BiH, zemlji njenih predaka.

"Prolazak Obalom Kulina bana budi u meni jake emocije. Zbog tih emocija sam i napisala knjigu 'Sevdalinka' koju je preveo Enver Ibrahimkadić. Knjiga je napisana s ciljem da čitaocima u Turskoj prenese dio onoga što se dešavalo u toku rata u Bosni i Hercegovini i pretoči ovdašnja dešavanja, jer roman se lakše čita nego historijske knjige", kazala Kulin na konferenciji za novinare u Turskom kulturnom centru Yunus Emre u Sarajevu.

Njena porodica je iz Bosne u Istanbul došla davne 1901. godine, a njen djed je posljednji ministar finansija turske carevine.

"'Sevdalinkom' sam se željela predstaviti Bosancima i Hercegovcima na najbolji mogući način. Željela sam im se približiti i zato sam ovu knjigu napisala iz srca. Ratne strahote su me jako boljele pa sam Turskoj htjela na drugi način predstaviti bh. tradiciju, kulturu i historiju. Smatram da će ovo djelo pomoći da se Turska i BiH još više zbliže", priča Kulin, koja je sav prihod od prodaje "Sevdalinke" poklonila Dječijem selu u Tuzli.

Sa konferencije za novinare u Turskom kulturnom centru u Sarajevu
Sa konferencije za novinare u Turskom kulturnom centru u Sarajevu
Djelo, koje je poklonila zemlji svojih predaka, želi vidjeti na filmskom platnu jer smatra da će film na pozitivan način predstaviti tradiciju, običaje i shvatanja muslimana s obzirom da se od 11. septembra 2001. uglavnom spominju u negativnom kontekstu.

"Otkako sam čula za Aidu Begić imam želju da ona snimi film. Scenarij je već spreman, sredstva obezbijeđena. Nadam se da ćemo dogovoriti saradnju. Ostavit ću joj jednu knjigu da pročita", kaže Kulin.

Ayse Kulin je rođena 1941. godine u Istanbulu kao dijete bosanskih muhadžera. Završila je književnost na američkom ženskom koledžu na Uskudaru. Dugo godina se bavila novinarstvom, a zatim se posvetila pisanju proze. Njena djela doživjela su na desetke izdanja u cijelom svijetu, a prema njenim pričama nastajali su i televizijski filmovi.

Godine 1997. proglašena je za pisca godine u Turskoj, a veoma je cjenjena kao filmski i TV autor. Večeras će se turska spisateljica sastati i sa svojim bh. čitateljima i razgovarati o svojim romanima koji su doživjeli velike tiraže i prešli granice Turske, te postali omiljeno štivo u Evropi i svijetu.